ua en ru

ПР підготувала зміни до законопроекту про вибори нардепів

Представники парламентської більшості підготували низку змін до проекту закону про вибори народних депутатів, який пройшов експертизу Венеціанської комісії. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна".
На думку опозиції, нововведення спрощують фальсифікацію результатів виборів. Однак у Партії регіонів заявляють, що зміни внесені для того, щоб зняти суперечності між фракціями.
Про те, що проект закону "Про вибори народних депутатів", внесений до Ради представниками більшості і зареєстрований під N9265-1, відрізняється від аналогічного документа, який пройшов експертизу Венеціанської комісії, заявив голова комітету виборців України (КВУ) Олександр Черненко. "Це не зовсім однакові законопроекти. На 90% вони ідентичні. Але є кілька норм, які Венеціанська комісія не розглядала",- сказав Черненко. Зокрема, глава КВУ звернув увагу, що в законопроекті з'явилася норма про два попередження, які може отримати кандидат-мажоритарник, а також про те, що після третього попередження у виборчої комісії виникають підстави для скасування реєстрації кандидата.
Слід зазначити, що, крім вже внесених доповнень, народні депутати узгодили ще ряд нововведень. Зокрема, планується дозволити кандидатам у депутати одночасно балотуватися за партійними списками і по мажоритарних округах. "Є й інші нововведення,- сказав виданню заступник голови парламентського комітету з державного будівництва і місцевого самоврядування Юрій Ключковський (НУ-НС).- На бюлетенях пропонується не друкувати номер виборчої дільниці - це означає, що з'явиться можливість фальсифікувати вибори, перекидаючи їх з однієї ділянки на іншу".
Представники парламентської більшості не мають намір погоджувати свої правки з європейськими експертами. "Європейцям абсолютно незрозумілі тонкощі нашого законодавства",- заявив виданню народний депутат Олександр Черноморов (Партія регіонів). Він додав, що внесення до законопроекту нових норм обумовлено наміром більшості "зняти суперечності у його обговоренні".
Нагадаємо, відповідний законопроект про вибори був зареєстрований в ВР 10 жовтня 2011 р.