ua en ru

ПР: "Місцеві ради не мають права робити російську мову регіональною"

Місцеві ради не мають права робити російську мову регіональною. Про це в коментарі ТСН сказав співавтор закону "Про основи державної мовної політики", народний депутат від фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко.

За його словами, місцеві ради тільки інформують населення, що на їх території певний відсоток населення володіє російською мовою.

"Рішення про визначення статусу мови жоден орган місцевого самоврядування не вправі приймати. Це право держави. Місцеві органи самоврядування, місцеві органи влади мають право проінформувати населення, дати доручення місцевим органам самоврядування підготувати програму по реалізації закону", - заявив Колесніченко. Він рекомендував уважно прочитати рішення цих обласних рад, щоб переконатися - вони тільки інформують населення, що на їх території певний відсоток населення володіє російською мовою. "У них йдеться про необхідність підготувати програму, вирішити питання фінансування, розподіл його між групами і класами в садочках, школах після офіційного збору заяв батьків про мову навчання дитини", - наголосив нардеп.

Як відомо, Одеська обласна та міська ради, Харківська, Херсонська, Миколаївська і Севастопольська міськради, Краснолуцька міськрада (Луганська обл.), Запорізька, Донецька, Херсонська і Дніпропетровська обласні ради вже прийняли рішення про визнання російської мови регіональною. Крім того, кримський парламент доручив до 10 жовтня 2012 р. підготувати і внести на розгляд кримських депутатів пропозицію щодо реалізації "мовного закону".

У той же час, Івано-Франківська міська рада та Тернопільська обласна рада не визнали дію мовного закону.