ua en ru

ПР і КПУ мають намір ініціювати питання про відставку Королевської з поста міністра соцполітики

Партія регіонів і КПУ мають намір підняти питання про відставку міністра праці та соціальної політики Наталії Королевської. Про це заявили представники обох політичних сил після засідання комітету ВР з питань соціальної політики та праці, на якому вчора було заслухано доповідь профільного міністра.

«У нас є дуже серйозні претензії до Королівської. Сьогодні наш комітет не отримав жодного проекту закону в рамках реформування оплати праці, в частині підвищення соціальних стандартів. Тому взагалі не зрозуміло, що робить і чим реально займається міністерство. Вона нічого не робить! Вона постійно критикувала Трудовий кодекс, принципи формування споживчого кошика, але нічого не запропонувала взамін. Тому ми будемо ставити питання про її професійну непридатність», - сказав перший заступник голови комітету Ярослав Сухий (ПР).

Він також зазначив, що Європейська соціальна комісія при Європарламенті вже дала негативні оцінки роботи нового міністра. Європейські соціальні стандарти, які обіцяла в рамках передвиборної кампанії лідер партії «Україна - Вперед!», реалізовані в українських реаліях в кращому випадку на 25%.

Глава комітету Петро Цибенко (КПУ) зазначив, що глава відомства за перші місяці роботи не доклала жодних зусиль, щоб вирішити головну проблему - погашення заборгованості з виплат зарплат бюджетникам. «На сьогодні ця цифра вже більше 1 млрд грн. З такими темпами через пару місяців сума буде критичною. Таких боргів не було ні при одному міністрі», - заявив депутат.

Він нагадав, що Королівська перед виборами обіцяла скасувати пенсійну реформу, підвищивши пенсійний вік. Але міністерство нічого не зробило в цьому напрямку. «Пенсійний фонд дотується, як і раніше, а соціальні гарантії в 2013 р. підвищать всього на 13 грн! Така сума закладена в бюджеті. Це просто знущання. Але у Королівській на це закривають очі, забуваючи про обіцяні тисячах євро у вигляді зарплат і пенсій», - заявив Цибенко.

Він пообіцяв, що комітет буде звертатися в Генеральну прокуратуру, включати інші важелі, передбачені законодавством, щоб домогтися хоча б погашення по зарплатах. «Адже на даний момент новий міністр нічого не робить для цього», - резюмував Цибенко.

Крім того, раніше ЗМІ повідомляли, що член комітету та екс-міністр соціальної політики Людмила Денисова («Батьківщина») має намір направити депутатський запит на ім'я прем'єр-міністра Миколи Азарова, щоб він дав оцінку діяльності міністра соцполітики Наталії Королевської. Денисова переконана, що провальна політика в Мінсоцполітики була очікувана. За її оцінками, призначення Королівської міністром з урахуванням того, що вона жодного дня не пропрацювала в даній сфері, було помилковим. Саме тому міністерство стало для Королівської черговим етапом примноження власних капіталів, а також капіталів близького оточення, говорить опозиціонер. Денисова пообіцяла, що опозиція в обов'язковому порядку під час години запитань до членів Кабміну, буде питати з Королівської, чому за останній час були призначені «свої» люди в основних фондах.