ua en ru

Хто може піти на президентські вибори: можливі кандидати

Хто може піти на президентські вибори: можливі кандидати Ілюстративне фото (facebook.com/zaporizhiatoday)

Список можливих кандидатів на виборах Президента України 2019 та їхні передвиборчі рейтинги

Вибори Президента України 2019 відбудуться навесні. Перший тур голосування пройде 31 березня - в останню неділю місяця. Список можливих кандидатів на пост глави держави - в матеріалі РБК-Україна.

Кандидати в Президенти України: хто може піти на вибори 2019

Виборча кампанія в країні розпочнеться 31 грудня 2018, а до 9 лютого 2019 буде оголошено остаточний список претендентів на посаду Президента. Однак імена потенційних кандидатів відомі вже на даний момент.

Чинний глава держави Петро Порошенко може висуватися на виборах ще один раз. Офіційно свою участь в президентських перегонах Порошенко ще не підтвердив і заявив, що оголосить про своє рішення після початку виборчої кампанії.

 Петро ПорошенкоФото: Петро Порошенко (president.gov.ua)

За даними соцопитувань, президент України є одним з лідерів передвиборчих рейтингів. За нього готові віддати голоси 6,5% українців.

Глава фракції "Батьківщина", народний депутат Юлія Тимошенко вже повідомила про участь в президентських виборах 2019. Про початок своєї кампанії "Новий курс країни" Тимошенко оголосила влітку.

Юлія ТимошенкоФото: Юлія Тимошенко (facebook.com/YuliaTymoshenko)

Чергові вибори стануть для Юлії Володимирівни вже третіми за рахунком (2 місце в 2014 році, 2 місце в 2010 році). Тимошенко є лідером поточного передвиборчого рейтингу з результатом 10,6% голосів.

Анатолій Гриценко двічі балотувався на пост глави держави (в 2010-му і 2014-му) і публічно висловив зацікавленість в участі в президентській кампанії 2019.

Анатолій ГриценкоФото: Анатолій Гриценко (grytsenko.com.ua)

Гриценко є лідером партії "Громадянська позиція", з 2005-го по 2007-й обіймав пост міністра оборони країни, був народним депутатом VI-VII скликань. Згідно з передвиборчими рейтингами, Гриценко входить до п'ятірки кандидатів-лідерів з 6% голосів опитаних громадян.

Глава "Опозиційного блоку" Юрій Бойко ще не оголосив про участь у виборах Президента України 2019, однак екс-регіонал знаходиться в списку потенційних кандидатів. У передвиборчому рейтингу у Бойка 4,4% голосів.

Юрій БойкоФото: Юрій Бойко (РБК-Україна)

Участь в минулих виборах у 2014 році виявилася для Юрія Бойка невдалою. Він був зареєстрований як кандидат, але не отримав підтримки від "Партії регіонів", і як самовисуванець набрав лише 0,19%

Олег Ляшко може балотуватися на президентський пост вдруге. На дострокових виборах у 2014 році лідер "Радикальної партії" посів третє місце з 8,32% голосів виборців.

Олег ЛяшкоФото: Олег Ляшко (РБК-Україна)

Соцопитування 2018 року про майбутні президентські вибори показують, що за Ляшко готові віддати свої голоси 3,7% українців.

Відомий шоумен Володимир Зеленський і лідер групи "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук не заявляли про свої наміри участі в президентській кампанії 2019.

Володимир Зеленський Фото: Володимир Зеленський (РБК-Україна)

Проте, їх кандидатури хотіли б бачити на посаді глави держави багато українців. У Вакарчука 4,6% симпатій виборців, у Зеленського - 6,5%.

Свій інтерес до участі у виборах Президента 2019 вже висловили:

  • Вадим Рабінович - народний депутат, лідер партії "За життя", на виборах в 2014 році набрав 2,5% голосів.
  • Роман Безсмертний - представник від України в Тристоронній контактній групі в Мінську, віце прем'єр-міністр України (2005 р.)
  • Андрій Садовий - лідер партії "Самопоміч", львівський міський голова.
  • Михайло Добкін - народний депутат, екс-глава Харківської ОДА. Набрав 3,03% на виборах в 2014 році.
  • Інна Богословська - лідер партії "Віче України".
  • Андрій Білецький - народний депутат, лідер партії "Національний корпус".
  • Олег Тягнибок - лідер Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Брав участь у виборах президента в 2014 році з результатом 1,16% голосів.
  • Олександр Шевченко - народний депутат, колишній керівник туркомплексу "Буковель".