ua en ru

Підвищення квот на імпорт українських труб у РФ дозволить ХТЗ подвоїти виробництво, - експерт.

Підвищення квот на імпорт українських труб у РФ (в основному для Газпрому і Транснафти) до 260 тис. т, про яке заявив прем'єр-міністр Росії Володимир Путін, може дозволити Харцизькому трубному заводу (ХТЗ) виробити в 2010 р. 400-500 тис. т труб, що в два рази більше, ніж за відсутності експорту в Росію. Таку думку висловив експерт інвестиційної компанії Phoenix Capital Олександр Макаров.

Він зазначив, що ХТЗ (входить в группу Метінвест Рената Ахметова) практично повністю припинив постачання своєї продукції до Росії, починаючи з другої половини 2007 р. через 8%-ве антидемпінгове мито.

У той же час, на думку аналітика, встановлення нової квоти є нейтральною новиною для Інтерпайп та її дочірніх компаній - Нижньодніпровського трубного заводу і Новомосковського трубного заводу. Він зазначив, що їх обсяги виробництва істотно не збільшаться, оскільки Газпром і Транснафта зацікавлені в придбанні труб великого діаметру, які виробляє ХТЗ.

Експерт нагадав, що в 2009 р. Інтерпайп, згідно з договором про відсутність мита, експортувала до Росії 225 тис. т труб. Термін дії цього договору закінчився в грудні 2009 р. В 1 кварталі 2010 р. Україна і Росія домовилися про нову квотою в 55 тис. т труб. Основними партнерами Інтерпайп в Росії були нафтові компанії, такі як Лукойл і ТНК.

О.Макаров також відзначив, що всі російські трубні заводи, які виробляють подібну продукцію, в даний момент працюють практично на повну потужність, обслуговуючи масштабне будівництво трубопроводів Газпрому і Транснафти, і попит на труби великого діаметра досить високий. Тому, на думку експерта, переговори можуть вплинути на акції ХТЗ, оскільки шанси Харцизького підприємства на підписання привабливого договору з Росією оцінюються як дуже високі, а значить, в 2010 р. компанія може виробити 400-500 тис. т труб.