ua en ru

Підвищення цін на гречку не пов'язане з антиконкурентною змовою, - О.Костусєв

Підвищення цін на гречку не пов'язане з антиконкурентною змовою. Про це сьогодні заявив голова Антимонопольного комітету України Олексій Костусєв, передає кореспондент РБК-Україна.
За словами О.Костусєва, АМКУ в ході розслідування, пов'язаного з підвищенням цін на гречку, прийшов до висновку, що головними причинами підвищення цін стало зменшення посівних площ і відповідно, дефіцит сировини на внутрішньому ринку. О.Костусєв зазначив, що в Україні з кожним роком зменшується врожайність гречки та посівні площі під культуру. "У 2005 р. під гречку було засіяно 425 тис. га, в минулому році - лише 273 тис. га, а в 2010 р. - 215 тис. га", - заявив О.Костусєв.
Крім того, за його словами, потрібно внести корективи в статистику, яка рахує амбарну вагу гречки, а не кількість продукту, який залишається після переробки.
"За підрахунками аналітиків, нам потрібно мінімум 150 тис. т гречки для внутрішнього ринку. Минулого року зібрали 188,6 тис. га, але якщо відняти від цієї суми 20 тис. т на насіння, 3-5% забрати на зберігання, то у нас виникає дефіцит", - відзначив О.Костусєв.
Також, за його словами, після переробки врожаю 2010 р. залишиться 90 тис т. гречки, що призведе до дефіциту.
О.Костусєв заявив, що АМКУ розроблені пропозиції Кабміну і Президенту для врегулювання ситуації на ринку гречки. "Це ринкові методи, такі як введення держрегулювання сівозмін, закупівля 10% від потреби (15 тис. т) за кордоном, регулювання цін переробників, фасувальників і контроль над торговельною надбавкою", - заявив О.Костусєв.