ua en ru

Підвищення тарифів на теплову енергію і водопостачання допоможе вирішити проблему соціальної справедливості, - Нацкомпослуг

Підвищення тарифів на теплову енергію і водопостачання до економічно обгрунтованих допоможе вирішити проблему соціальної справедливості. У Нацкомпослуг відзначають, що при подорожчанні послуг ЖКГ державі не доведеться компенсувати різницю в тарифах для багатих, які витрачають більше води і тепла. В той же час, бідним обіцяють адресну соціальну допомогу. Про це в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня. Україна" повідомив голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, Валерій Саратов.

На питання, чому бідні в процентному співвідношенні і в реальних грошах за комунальні послуги платять більше спроможних громадян, Саратов відзначив, що проблема дійсно є - "це питання соціальної справедливості".

"Наприклад, зараз 16% населення України споживають менше 2 кубометрів води в місяць - це в основному самотні пенсіонери. А є споживачі, які живуть у великих будинках з сауною, басейном, зимовим садом, і вони витрачають, наприклад, 100 кубометрів води в місяць. Держава компенсує різницю в тарифі і для перших, і для других. При тарифі, наприклад, 5 грн за кубометр води, який покриває 50% собівартості, на самотнього пенсіонера витрачається 10 грн, а на багатого - 500 грн", - пояснив чиновник.

"Отже, як не дивно, саме бідним вигідний перехід на економічно обгрунтований тариф. Природно, при такому переході необхідно передбачати інструменти адресного соціального захисту тих, хто цього потребує. Такими інструментами можуть бути і субсидії, і адресна соціальна допомога", - додав він.

За словами Валерія Саратова, уряд повинен вирішити, яку вибрати модель субсидування населення і підприємств, що надають комунальні послуги.

Глава Нацкомпослуг також повідомив, що в даний час рівень тарифів в Україні співставимий з середньостатистичними тарифами, наприклад, Польщі - 9,96% від загальних витрат домогосподарств.

Читайте також: Кабмін заперечує інформацію про підвищення комунальних тарифів на третину