ua en ru

Повторні вибори в семи мажоритарних округах відбудуться 22 грудня, - нардеп ПР

Повторні вибори в семи мажоритарних округах пройдуть 22 грудня. На думку експертів, це не буде сприяти високій явці виборців.

Повторні вибори в семи мажоритарних округах пройдуть 22 грудня. Про це "Комерсант-Україна" повідомив перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов (на фото).

"Наша принципова позиція - вибори в семи округах будуть в кінці грудня - 22-го числа", - заявив депутат. Він уточнив, що цю дату визначили у відповідь на вимогу парламентської опозиції призначити вибори на осінь - вересень або жовтень. "Ми (Партія регіонів) хотіли провести вибори в серпні, але в опозиції з цим не погодилися. Вони добивалися перенесення виборів на осінь, щоб напередодні саміту Україна-ЄС за допомогою провокацій зірвати підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом, а потім звинуватити владу у невдачі. Ми їм сказали: ніяких виборів до саміту не буде, вони відбудуться наприкінці грудня", - констатував Чечетов.

На думку експертів, проведення виборів 22 грудня не буде сприяти високій явці виборців. "Так традиційно буває в передсвятковий період, крім того, підрахунок голосів припаде на січень, так що оскарження результатів відбуватиметься за менш пильної уваги громадян. Хоча ця дата не критична, краще провести вибори 22 грудня, ніж ніколи", - заявив голова Комітету виборців України Олександр Черненко. За його словами, активна виборча кампанія розпочнеться з вересня. "У деяких округах Черкаської області, наприклад, вона взагалі не припинялася", - зазначив Черненко.

Читайте також: Вибори у семи округах будуть проведені в 2013 році, - Рибак

Представники опозиції не згодні з датою виборів, запропонованою опонентами. "Я чула про декілька варіантів - це 15 і 22 грудня. Останній варіант нас не влаштовує, це ж практично новорічні свята!" - заявила заступник глави парламентського комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Наталія Новак (УДАР).

У фракції "Батьківщина" також виступили проти ініціативи Партії регіонів. "Влада хоче проводити вибори після саміту Україна-ЄС, коли увага країн-членів Європейського союзу до виборчого процесу буде не таким пильним, як восени, що дасть можливість фальсифікувати результати виборів", - заявив член парламентського комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Володимир Бондаренко ("Батьківщина"). За його словами, в опозиції наполягають на тому, щоб призначити дату виборів вже на початку вересня, відразу після відкриття чергової парламентської сесії та з урахуванням 60-денний виборчої кампанії провести їх в перших числах листопада.

Михайло Чечетов стверджує, що на початку вересня Партія регіонів почне проводити консультації з опозицією з цього питання.

Читайте також: Рибак доручив анулювати картки для голосування Домбровського і Балоги

У Центрвиборчкомі вчора заявили, що готові провести вибори в проблемних округах після прийняття Верховною радою закону, який дозволить комісії оголосити початок виборчої кампанії. "Головне - не дата виборів, а пошук компромісів, після яких результати голосування будуть легітимними", - сказав заступник голови ЦВК Андрій Магера.

Нагадаємо, парламентські вибори в Україні відбулися 28 жовтня 2012 р. Однак, у Верховну Раду пройшли 445 народних депутатів. 5 листопада ЦВК визнав неможливим встановлення достовірних результатів голосування на виборах народних депутатів ВР VII скликання на округах № 94, 132, 194, 197 і 223 у зв'язку з численними порушеннями, допущеними в ході голосування і підрахунку голосів.

В окрузі №94 у Київській області, відповідно до протоколів, переміг опозиціонер Віктор Романюк, однак кандидат від ПР Тетяна Засуха через суд домоглася скасування результатів голосування на 30 дільницях. В окрузі №132 також переміг кандидат від "Батьківщини" Аркадій Корнацький, проте кандидат від влади Віталій Травянко оскаржив результати. Все закінчилося втручанням "Беркута" у виборчий процес. У Черкаській області в округах №194 та №197, згідно протоколів, перемогли опозиціонери Микола Булатецький і Леонід Доценко, однак через суди підрахунок результатів був зірваний Валентиною Жуковською та Богданом Губським. У київському окрузі №223 виборчий процес перетворився на фарс. ОВК не захотіла визнавати результати голосування за протоколами, за яким Юрій Левченко з "Свободи" переміг Віктора Пилипишина.

Після виборів було вирішено провести у проблемних округах перевибори. Однак це питання затягнулося більш ніж на півроку.

Також у це питання вніс сум'яття суд, який зобов'язав спікера Володимира Рибака відібрати мандати у позафракційних депутатів Олександра Домбровського та Павла Балоги. Таким чином, парламент зобов'язаний призначити перевибори в цих округах.