ua en ru

Споживання газу в Запорізькій області збільшилось на 5%

Споживання газу в Запорізькій області збільшилось на 5% Фото: газ (kmu.gov.ua)

Позитивна динаміка споживання відбувається за рахунок збільшення попиту серед промислових підприємств

За 11 місяців поточного року "Запоріжгаз" доставив споживачам більше 915 млн куб. м. газу. Це на 5% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Зростання споживання газу сталося за рахунок збільшення попиту в промисловості. Підприємства Запорізької області збільшили використання газу на 9% в порівнянні з аналогічним періодом 2016 року. Їм було доставлено 354 млн куб. м. газу. Про це повідомляє прес-служба компанії.

Решта категорій споживачів знизили використання газу. Теплопостачальні підприємства зменшили споживання блакитного палива приблизно на 3% - до 270 млн куб. м. Населення також знизило показники в 1,5%, використавши 284 млн куб. м газу. У той час як бюджетні організації залишилися майже на тому ж рівні, що і в 2016 році з відміткою в 8 млн куб. м.

Зростання обсягів споживання газу не вплинуло на поліпшення фінансового стану "Запоріжгазу". Складність ситуації в компанії також посилюється боргами серед найбільшої категорії споживачів - населення. На сьогоднішній день люди збільшили борги за газ до 500 млн грн. з тому числі і за послуги розподілу блакитного палива. А більшу частину тарифної виручки компанія отримує саме в опалювальний період. У той час як навесні - влітку споживання знижується.

"У теплу пору року надходження від тарифної виручки скорочуються більш ніж в 10 разів. Хоча фінансове забезпечення аварійної служби, виплата заробітної плати та податків повинна здійснюватися стабільно протягом всього року ", - говорить головний інженер Віталій Нестеренко.

Це створює перекоси в тарифних надходженнях компанії за послуги з розподілу газу. У зв'язку з цим, влітку в "Запоріжгазі" виникає дефіцит коштів для виконання ремонтних робіт і підготовки газорозподільної системи регіону до наступного опалювального сезону.