ua en ru

Споживання газу в Чернігівській області зросло лише у побуті

Станом на 1 серпня, з початку року в Чернігівській області було протранспортовано 341,2 млн куб. м газу, що майже на 2% (6,2 млн куб. м) менше порівняно з аналогічним періодом 2015 року. Про це йдеться в повідомленні прес-служби компанії "Чернігівгаз".

За даними прес-служби, тільки побутові споживачі використовували більше газу - майже на 6,4 млн куб.м, що складає 3,5%. Разом з тим інші категорії споживачів зменшили використання газу: бюджетна сфера - на 0,4 млн куб. м або на 3,2% менше, промисловість - на 4,5 млн куб. м (-13,8%), теплопостачальні підприємства - на 7,6 млн куб. м (-7,6%). Скоротили споживання і релігійні організації - на 13 тис. куб. м (-8,3%).

У компанії заявили, що навіть несуттєве падіння обсягів розподілу газу негативно позначається на фінансовому стані ПАТ "Чернігівгаз". Так, з початку року компанія недоотримала від тарифу на розподіл 17,7 млн грн планової тарифної виручки.

"На Чернігівщині в минулий опалювальний період приблизно 53% сімей отримали субсидії на газ. Але субсидії - це віртуальні гроші у вигляді протоколів взаємозаліку. Це красномовно свідчить про те, що компанія недоодержує значну частину оборотних коштів на виробничу діяльність", - прокоментувала ситуацію фінансовий директор "Чернігівгазу" Ірина Чертова.

Крім того, заявили в компанії, ситуацію ускладнюють борги юридичних осіб за розподілений природний газ.

"На сьогоднішній день борги бюджетних установ і ТКЕ перед "Чернігівгазом" становлять понад 1 млн грн. На тепловиків, а саме на "Ніжинтепломережі" припадає майже 990 тис. грн, що ставить під питання своєчасний початок опалювального сезону в Ніжинському районі", - зазначив комерційний директор "Чернігівгазу" Сергій Савченко.