ua en ru

Споживання фруктів в Україні зросло на 33% завдяки держпідтримку, - Мінагрополітики

Держава компенсувала садівникам і виноградарям більше 3 млрд грн, які були витрачені на закладку і догляд за новими насадженнями. Завдяки такій госпопомощі в Україні на 33% зросло споживання фруктів. Тому, щоб закріпити таку тенденцію, в Мінагрополітики наполягають на продовженні такої підтримки. Про це повідомив заступник міністра аграрної політики і продовольства Олександр Сень, повідомляє прес-служба відомства.

"Фахівці визнали державну програму підтримки садівництва, виноградарства та хмелярства як одну з найефективніших. Так, за час дії цієї програми в Україні на 33% зросло споживання фруктів. Значно стабілізувалося виробництво плодово-ягідної продукції та винограду завдяки заміні старих екстенсивних технологій вирощування фруктів, ягід і винограду новими інтенсивними. Зокрема, за інтенсивними технологіями вже закладено 48,9 тис. га плодово-ягідних насаджень та 45,5 тисячі гектарів виноградників", - зазначив Олександр Сень.

У той же час заступник міністра підкреслив, що за час дії програми на її напряму було виділено 6,4 млрд грн. З них 3 млрд грн компенсовані за рахунок держави, а саме - завдяки 1,5% збору від продажу алкогольних напоїв та пива.

"Державна підтримка значно сприяє вкладенню інвестицій у цю галузь. І в останні роки ми значно розширили напрямки використання програми, крім компенсації за посадку і догляд за насадженнями. Так, в програму ще увійшло фінансування фруктосховищ, технічного переоснащення, переробки цієї продукції і т.п . І саме такий комплексний підхід дає головний результат - забезпечення громадян вітчизняними фруктами, ягодами, виноградом, а також стимулює їх імпортозаміщення і сприяє збільшенню експорту цієї продукції", - додав заступник міністра.

Тому Олександр Сень зазначив, що кошти від 1,5% збору в подальшому необхідно направляти на розвиток садівництва, виноградарства і хмелярства.