ua en ru

Споживчі настрої українців у вересні призупинили погіршення

В вересні 2014 р. індекс споживчих настроїв українців (ІСН) склав 53,8, що на 0,9 пункт менше ніж у серпні.

В вересні 2014 р. індекс споживчих настроїв українців (ІСН) склав 53,8, що на 0,9 пункт менше ніж у серпні. Про це свідчать дані дослідження споживчих настроїв в Україні, яке щомісяця здійснює GfK Ukraine.

"Деескалація ситуації на Донбасі у вересні дозволила зупинити подальше зниження індексу споживчих настроїв. При цьому економічний спад, нестабільність на валютному ринку та в банківський системі далі негативно впливали на очікування громадян. Водночас, індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчих п'яти років залишається на відносно високому рівні, що свідчить про збереження кредиту довіри до влади", - коментують аналітики GfK Ukraine.

Так, оцінка поточного становища залишилась без змін та дорівнює 51,8. Складові цього індексу змінились наступним чином: індекс поточного особистого матеріального становища становить 43,6, що на 5,7 п. нижче ніж у серпні; індекс доцільності робити великі покупки виріс на 6,2 п. до значення 60.

Очікування щодо розвитку економіки країни дорівнюють 55,1, що на 1,6 п. гірше ніж у серпні. Складові цього індексу змінилися наступним чином: індекс очікуваних змін особистого матеріального становища становить 47,8, що на 5,7 п. гірше серпневого результату; індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчого року втратив 1,5 п. та дорівнює 42,4; очікування розвитку економіки країни впродовж найближчих п'яти років дорівнюють 75,2, що на 2,5 п. перевищує серпневий показник.

У вересні знову посилилися побоювання українців щодо можливого безробіття: індекс очікуваної динаміки безробіття дорівнює 151,9, що на 5,2 п. більше ніж у серпні. Одночасно покращилися інфляційні очікування: відповідний індекс в вересні втратив 4,3 п. та дорівнює 184,4. Також посилюється песимізм українців щодо курсу гривні впродовж найближчих трьох місяців: індекс девальваційних очікувань зріс на 5,4 п. до значення 153,3.

У вересні 2014 року було зафіксовано такі ключові тенденції:

1. Далі погіршувалося сприйняття поточного матеріального становища, а також очікуваних змін матеріального становища та розвитку економіки країни впродовж найближчого року.

2. Водночас, індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчих п'яти років після зменшення в серпні знову дещо зріс. Розрив між індексами очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчого року та найближчих п'яти років зріс до рекордних 33 п. на користь останнього.

3. Одночасно, після зниження в липні та серпні, у вересні індекс доцільності великих купівель зріс на 6 п. на фоні подальшого збільшення девальваційних очікувань на 5 п., навіть незважаючи на гірші очікування щодо динаміки безробіття.

4 При загальній стабільності у вересні індексу споживчих настроїв загалом, позитивна динаміка спостерігалася в містах з населенням понад 500 тис. осіб, в громадян з доходами вище середнього, а також в південному регіоні.

Нагадаємо, у серпні 2014 р. споживчі настрої українців погіршилися одразу на 10,4 процентних пункти, склавши 54,7.