ua en ru

Споживчі настрої українців у листопаді трохи погіршилися, - GfK Ukraine

Споживчі настрої українців у листопаді трохи погіршилися, - GfK Ukraine

Індекс споживчих настроїв (ІСН) в Україні у листопаді 2014 р. склав 53,4, що на 0,9 п. менше, ніж у жовтні. Про це свідчать дані дослідження споживчих настроїв в Україні, яке щомісяця здійснює GfK Ukraine.

"Нова хвиля девальвації гривні та довге формування коаліційного уряду підірвали традиційне поствиборне зростання споживчих настроїв. Розчарування стало найбільшим у великих містах. Водночас загалом по Україні надії на поліпшення економічної ситуації в довгостроковій перспективі лишаються відносно високими", - коментують аналітики GfK Ukraine.

Зокрема, у листопаді оцінка поточного становища залишалась без змін та дорівнює 50,6. Складові цього індексу змінились наступним чином: індекс поточного особистого матеріального становища втратив 1 п. до значення 39,9; індекс доцільності робити великі покупки додав 0,6 п. до значення 61,2.

Очікування щодо розвитку економіки країни дорівнюють 55,3, що на 1,3 п. гірше ніж у жовтні. Складові цього індексу змінилися наступним чином: індекс очікуваних змін особистого матеріального становища не змінився та дорівнює 52,4; індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчого року становить 43,0, що на 1,2 п. гірше жовтневого результату; очікування розвитку економіки країни впродовж найближчих п'яти років погіршилось на 2,6 п. до значення 70,6.

У листопаді зафіксоване погіршення в очікуваннях українців щодо можливого безробіття: індекс очікуваної динаміки безробіття дорівнює 154,0, що на 1,6 п. більше, ніж у жовтні. Проте послабилися побоювання українців щодо можливої інфляції: порівняно до жовтневого результату індекс інфляційних очікувань втратив 5,1 п. та дорівнює 185,2. Одночасно посилився песимізм українців щодо курсу гривні впродовж найближчих трьох місяців: індекс девальваційних очікувань виріс на 4,4 п. та дорівнює 157,8.

У листопаді 2014 р. було зафіксовано такі ключові тенденції:

1. Споживчі настрої українців трохи погіршилися, насамперед, через зниження довгострокових очікувань щодо розвиткуекономіки - відповідний індекс х4 зменшився на 2,6 п. Інші підіндекси ІСН у листопаді змінилися несуттєво, найбільш позитивною була динаміка індексу доцільності великих купівель.

2. Хоча девальваційні очікування сягнули найвищого за весь час досліджень цього індексу рівня 157,8 п., інфляційні очікування знизилися від пікового значення жовтня, хоча й залишаються вкрай високими.

3. Регіональна динаміка в листопаді була різноспрямованою: споживчі настрої погіршилися в Центрі, на Півночі, на Півдні та Києві, покращилися на Заході та не змінилися на Сході. Різниця між значеннями індексу очікувань щодо розвитку економіки в найближчі 5 років між Заходом та Сходом країни в листопаді сягнула 55 п. Найсильніше зниження індексу споживчих настроїв було характерним до найбільших міст країни, а також для найбідніших та найбагатших респондентів.

Нагадаємо, у жовтні споживчі настрої українців нарешті покращилися.