ua en ru

Споживчі настрої українців у листопаді впали, перебуваючи під тиском уряду прийняти Податковий кодекс, - дослідження

У листопаді 2010 р. індекс споживчих настроїв (ІСН) упав на 5,3 пункту до значення 78,3. Погіршення споживчих настроїв здебільшого зумовлене падінням індексу економічних очікувань на 6,1 пункту до значення 80,7. Оцінки поточного становища також скоротилися на 4,0 пункту і становили 74,7. У реґіональному розрізі споживчі настрої погіршилися найбільше на Сході України, де вони впали одразу на 15,8 пункту до значення 77,7. Такими є результати дослідження споживчих настроїв в Україні, спільного проекту компанії GfK Ukraine і Міжнародного центру перспективних досліджень.

Погіршення зазнали всі складники ІСН. Найбільшим воно було для короткострокових економічних очікувань, що впали на 7,5 пункту до значення 77,0. Довгострокові економічні очікування погіршилися менше - на 6,6 пункту до найвищого значення у 83,7.

Оцінки поточного особистого матеріального становища громадян упали на 5,2 пункту до значення 72,4. З очікуваннями щодо їхньої зміни ситуація краща - вони втратили 4,2 пункту та становили 81,4. Найменше погіршилася схильність населення України до споживання - лише на 2,7 пункту до значення 77,0. Це цілком закономірно, зважаючи на деяке прискорення в зростанні реальних доходів населення, що стало відчутним наприкінці осені 2010 р.

Очікування українців щодо динаміки безробіття додали 2,2 пункту, проте залишаються на досить помірному рівні у 121,7. Інфляційні очікування навпаки поліпшилися на 2,8 пункту до значення 181,0.

«Споживчі настрої громадян України у листопаді 2010 р. перебували під тиском намірів уряду забезпечити прийняття нового податкового кодексу, який би суттєво збільшив податкове навантаження на малий і середній бізнес. Для багатьох українців це могло означати втрату доходів або роботи. Оскільки після накладення Президентом вето податковий кодекс було прийнято зі збереженням спрощеної системи оподаткування, в грудні 2010 р. є підстави очікувати на поліпшення споживчих настроїв», - зазначає Максим Борода, заступник директора МЦПД.