ua en ru

Втрати озимих в 2013 р. не перевищать щорічну норму в 10% від загального обсягу, - Укргідрометцентр

В Україні втрати озимих в 2013 р. не перевищать щорічну норму в 10% від загального обсягу. Про це в ході прес-конференції заявила начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко, передає кореспондент РБК-Україна.

"У цьому році навіть в розрізі погодних умовах ми бачимо відмінності по регіонах України. На півдні України вже в кінці січня почалася весна, а на сході та заході - на полях ще лежить сніг. Але аграріям не варто скаржитися на погодні умови. Для майбутнього врожаю погодні умови позитивні. Особливо, якщо порівнювати з минулим роком", - заявила Адаменко.

Вона впевнена, що площі озимих, які будуть вимагати пересіву, не перевищать щорічну норму: "Прогнози такі: це не більше 8-10% від усіх площ, які будуть вимагати пересіву. 10 березня ми будемо уточнювати прогнози щодо втрат. Вони можливі в північних і східних областях: Сумській, Чернігівській особливо. Проблеми з високим снігом на полях у нас в західних областях: у Вінницькій, Хмельницькій та Тернопільській. Навіть у Київській області спостерігається ще сніг. Але це не масштабні втрати озимих. Втрати до 10% - в рамках щорічної норми".

Адаменко прогнозує, що посівні роботи навесні будуть розтягнуті у часі. "На півдні ситуація така, що сіяти треба вже зараз. Оскільки там очікується швидке висихання верхніх шарів землі. Однак у Волинській, Рівненській та Житомирській областях, що знаходяться в басейнах Прип'яті, очікується вихід води на сільгоспугіддя. Земля буде волога, тому там польові роботи можна буде почати в першій декаді квітня. Однак якихось надзвичайних ситуацій не буде", - зазначила начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру.

З її слів, плодові також перезимували добре, що дає підстави очікувати хороший урожай фруктів в 2013 р. "Активна весна, перехід температури через позначку плюс 5 градусів очікується в кінці березня, також дає позитивні прогнози", - додала Адаменко.

Читайте також: Вартість зернових в Україні в 2013 р. може вирости на 5-7%, - УКАБ