ua en ru

Потенційний дефіцит держбюджету-2010 складає 15,7% ВВП, - В.Пинзеник.

З урахуванням проблем НАК "Нафтогазу України" потенційний дефіцит державного бюджету на 2010 р. складає 170 млрд грн (15,7% ВВП), а з державними гарантіями - понад 200 млрд грн (20% ВВП). Про це сказав екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник, коментуючи урядовий проект держбюджету- 2010.

В.Пинзеник звернув увагу на те що, в додатках щодо фінансування дефіциту його розмір вже вказано не 57,7 млрд грн (5,1% ВВП), як задекларовано проектом держбюджету-2010, а на 30,5 млрд грн. більше - на таку суму передбачено здійснити заходи з відновлення банківського сектора. "Тобто, дефіцит складає не 57,7 а 88,2 млрд грн (8,1% ВВП)", - зазначив екс-міністр.

На його думку, ще одна частина проблеми пов'язана із завищеними доходами. "До загального фонду держбюджету планується отримати 218,7 млрд грн, або на 40% більше минулого року. Завищення складає 30 млрд грн. Ноу-хау уряду є і відсутність зафіксованої цифри видатків. Норма закону щодо відповідної суми видатків не має ніякого значення, оскільки п'ять інших статей законопроекту дозволяють перевищувати встановлені цифри видатків. На жаль, оцінити апетити на таке перевищення вкрай важко. В українських реаліях у дефіцит перетворюються державні гарантії за кредитами. Вони передбачені на суму 45 млрд грн", - наголосив В.Пинзеник.

Він підкреслив, що нічого не змінюють у бюджетній ситуації і нові ціни на газ, оскільки минулого року середньорічна ціна газу становила 230 дол. за 1 тис. куб. м, а обсяг дотацій "Нафтогазу" з бюджету досягав майже 30 млрд грн. "У той же час, у бюджеті закладено реальних джерел для покриття різниці в цінах на 0,7 млрд грн. Підсумувавши вартість вищеназваних проблем, отримаємо вказану суму дефіциту", - резюмував В.Пинзеник.