ua en ru

Постпред России в ООН Чуркин призвал к созданию в Украине правительства национального единства

Постпред Росії в ООН Віталій Чуркін заявив, що дозвіл використовувати збройні сили було прийнято у відповідь на звернення прем'єра Криму Сергія Аксьонова та запропонував створити в Україні уряд національної єдності.

Постпред Росії в ООН Віталій Чуркін заявив, що дозвіл використовувати збройні сили було прийнято у відповідь на звернення прем'єра Криму Сергія Аксьонова та запропонував створити в Україні уряд національної єдності. Про це він заявив на засіданні Ради Безпеки в Нью-Йорку.

"Треба повернутися до угоди 21 лютого і спробам створення уряду національної єдності", - зазначив Чуркін в ефірі телеканалу "Росія-24".

Постпред також закликав нинішнє керівництво України відмежуватися від радикалів, які можуть викликати розвиток ситуації з критичного сценарієм, що Росія і намагається запобігти, підсумував Чуркін.

В ході закритої частини засідання Україна закликала США та інших постійних членів Радбезу допомогти їй захистити свою територіальну цілісність. "Зараз ми закликаємо інших гарантів (українського суверенітету) - США, Великобританію, Францію та Китай - виконувати свої зобов'язання. У світових лідерів залишається можливість поговорити з президентом Путіним і запобігти подальшому погіршенню ситуації", - заявив на засіданні представник України в ООН Юрій Сергєєв. За його словами, Росія відхилила пропозицію про проведення прямих двосторонніх переговорів, повідомляє Associated Press.

Перед початком екстреного засідання Ради безпеки ООН дипломатичні джерела розповіли The Telegraph, що на зустрічі Росії буде надана можливість прояснити свої наміри" після голосування в Раді Федерації. За даними видання, мета засідання - не допустити, щоб події розвивалися як в 2008 році, коли почалася російсько-грузинська війна. Керівництво західних країн хоче отримати ясне уявлення про те, що саме слід з наданого президенту Росії права використовувати збройні сили на Україні.

"Йде багато безперервних переговорів з урядом України з метою переконати його членів зберігати розсудливість і проаналізувати, що вони можуть зробити, щоб зняти заклопотаність Росії", - цитує британська газета одного з дипломатів. При цьому він підкреслив, що питання санкцій, подібних тим, що були застосовані до оточення вигнаного президента України Віктора Януковича, "залишається на порядку денному".

Нагадаємо, засідання Ради Безпеки ООН, скликане в Нью-Йорку за ініціативою Великобританії, розпочалося з майже годинним запізненням. Учасники сперечалися про формат переговорів.