ua en ru

Постпред президента не виключає, що РФ може виробляти компоненти хімзброї в Криму

Постпред президента не виключає, що РФ може виробляти компоненти хімзброї в Криму Фото: завод "Титан" (mtot.gov.ua)

Бабін прокоометрировал ситуацію з забрудненням повітря і земель в АРК

Постпред президента повідомив, що в деяких селах окупованого Російською Федерацією Криму ситуація з забрудненням повітря і земель критична; він не виключає, що РФ може виробляти компоненти хімзброї в Криму. Про це повідомив постійний представник президента України в АРК Борис Бабін, передає "Укрінформ".

Екологічні проблеми, що виникають в результаті незаконної діяльності підприємств на півночі АРК, відчувають жителі Армянська і суміжних з півостровом населених пунктів Херсонської області в Присивашші. За словами Бабіна, займатися цією проблемою повинні правоохоронні органи України.

"Забруднення повітря і земель внаслідок незаконної діяльності підприємств на окупованій території в Криму відбувається і на материковій Україні в прикордонних з окупованим півостровом районах Херсонської області. Жителі сіл Чаплинського району, проживаючи в межах видимості цих заводів, змушені щодня вдихати вихлопи, що йдуть з Криму", - розповів Бабін.

Він зазначив, що в деяких селах ситуація критична.

"У нас є відповідні скарги, вчора я з цього приводу розмовляв з головою районної державної адміністрації. В деяких селах ситуація вже критична. Тому ми будемо наполягати на тому, щоб нарешті розпочався відповідний екологічний моніторинг, щоб на підконтрольній території ми мали чітку оцінку розмірів екологічного лиха в результаті незаконної діяльності підприємств північного Криму", - сказав Бабин.

За його словами, викиди, які є причиною екологічного лиха на півночі АРК та в Херсонській області, продукує завод "Титан" в Армянську, а також содовий і бромний заводи в Красноперекопську.

Бабін додав, що "Титан" виробляє лінію фарб і косметики, але відомо, що титан використовується і на корпусах підводних човнів і ракет. Продукція содового заводу використовується в скляної промисловості. А продукцію бромного заводу в радянські часи, за окремими джерелами, використовували і для виробництва хімічної зброї.

"З урахуванням всіх відомих скандальних російських справ за використання хімічної зброї у Британії, я не виключаю того, що росіяни могли повернутися до виробництва компонентів хімічної зброї у Криму на відповідних підприємствах", - розповів Бабін.

Він підкреслив, що в будь-якому разі постачання сировини на ці заводи та вивезення готової продукції відбуваються незаконно за визначенням.

Зазначимо, низка ЗМІ раніше повідомляла, що 27 серпня на півночі Криму стався викид в атмосферу невідомої речовини.

Нагадаємо, прес-служба міністерства у справах тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб ще в січні 2018 року повідомляла, що діяльність заводу "Кримський титан", який розташований в Армянську на території окупованого Росією Криму, становить екологічну загрозу для України, зокрема для Херсонської області.