ua en ru

Постійний європейський Стабфонд може запрацювати на початку 2012 р

Цілком можливо, що свій постійний Стабфонд Євросоюз отримає на рік раніше. Як повідомили Handelsblatt обізнані джерела в кулуарах зустрічі міністрів фінансів ЄС, що відбулася у Вроцлаві, Європейський стабілізаційний механізм (ESM) може розпочати свою роботу відразу ж після його ратифікації національними парламентами на початку наступного року, а не в 2013 році, як планувалося раніше.
ESM створюється за образом і подобою Міжнародного валютного фонду (МВФ) як організація, що має схожі з ним функції. У цьому полягає основна відмінність ESM від спішно сформованого в минулому році Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF), що є з юридичної точки зору всього лише цивільно-правової цільової компанією. У зв'язку з цим вельми доцільно швидко замінити тимчасовий "фонд спасіння" EFSF на постійний ESM, вважають джерела Handelsblatt в дипломатичних колах ЄС.
Втім, єдності думок з приводу майбутньої конструкції ESM в зоні євро поки немає. На думку Німеччини, договір про створення ESM повинен передбачати, що в разі дефолту однієї з країн зони євро витрати несуть і приватні інвестори. Тому при випуску всіх нових державних облігацій має бути передбачено положення про колективну відповідальність всіх власників зобов'язань. Однак, як стверджують джерела газети, проти подібних формулювань в статуті ESM виступає ряд членів зони євро.
Крім того, досі відкритим залишається питання про те, чи зможе ESM, подібно звичайному комерційному банку, займати ліквідність в ЄЦБ, для того щоб фінансувати купівлю держоблігацій. Уряд Німеччини ідею цю підтримує, так як в такому випадку масштаби інтервенцій ESM на фінансових ринках могли б бути набагато масштабнішими. "Технічно це цілком можливо, але політично є важкоздійсненним", - зазначають близькі до кабінету міністрів джерела.
Пручається в даному випадку в першу чергу сам ЄЦБ. Європейський центробанк не має фінансувати держави ні побічно, ні безпосередньо, заявив член керуючої ради ЄЦБ, голова Бундесбанку Йенс Вайдманн. Втім, слова ці належать лише до створеного тільки на короткий термін EFSF. Впевненості ж у тому, що ЄЦБ зможе відмовити в грошах і ESM, немає.
Ратифікація договору про ESM затягується, тому що європейські країни ще не завершили переговори про те, яким має бути Європейський стабілізаційний механізм. До речі, передбачалося, що уряд ФРН благословить його вже на нинішньому тижні, а голосування в бундестазі відбудеться ще до католицького Різдва. Але зараз ясно, що планом цього збутися не судилося. Текст договору про ESM до нас поки що не надходив, повідомив офіційний представник німецького уряду Штеффен Зайберт. Втім, затримка ця владі Німеччини досить до речі, адже таким чином вони отримують додатковий час для того, щоб продовжити "роз'яснювальну роботу" з противниками надання фінансової допомоги проблемним країнам зони євро в своїх рядах.
Для того щоб забезпечувати фінансову підтримку проблемних країн зони євро, ESM повинен буде мати у своєму розпорядженні 500 млрд євро. Суму цю складуть внески і гарантії членів валютного союзу. Найбільший внесок доведеться на Німеччину - 27,15%. Так що міністр фінансів ФРН Вольфганг Шойбле вже сьогодні планує в бюджеті країни на 2013-2017 роки щорічні витрати на поповнення основного капіталу ESM в розмірі 4,3 млрд євро.