ua en ru

Постійний 10-12 годинний робочий графік може призвести до передчасного старіння, - експерт

Постійний 10-12 годинний робочий графік може призвести до передчасного старіння. Про це РБК-Україна розповіла генеральний директор Українсько-Німецької клініки (УНК) Юлія Трифонова.

"Є певний ККД розумової та фізичної діяльності. Якщо бізнесмен буде працювати протягом 12 годин в непровітрюваному приміщенні, курити при цьому, то ККД його роботи буде значно нижчим, ніж, якби він працював стандартні 7 або 8 годин в провітрюваному приміщенні, пив сік і чорний чай, до того ж регулярно харчувався ", - сказала Ю.Трифонова.

Вона додала, що в Україні "склався стереотип про генія, який працює без зупинок і все у нього виходить, але так не буває".
"У всіх розвинених країнах робочий день закінчується близько 5-6 годин вечора, і європейські чи американські банкіри після закриття офісу не працюють до ранку вдома в такому ж інтенсивному режимі", - зазначила гендиректор Українсько-Німецької клініки.

Ю.Трифонова додала, що напружений графік може призвести до передчасного старіння і захворювань, пов'язаних з віком. "Старіння починається з мозку. Коли відбуваються перші подібні зміни, організм чітко сигналізує про збої. Один із перших таких сигналів - це порушення сну, зниження уваги, дратівливість.
Ми завжди запитуємо наших пацієнтів - як ви спите. І близько 90% чоловіків у віці від 30 і старше говорять, що сплять не дуже добре, а навіть якщо сплять, то не отримують відчуття відпочинку. Для лікаря це означає, що організм пацієнта працює в дисонансі з тим ритмом, який йому закладений природою ... Наслідок вікових хвороб - це погіршення якості життя і скорочення її тривалості ", - сказала Ю.Трифонова.