ua en ru

Поступове відновлення споживчих цін в Україні призведе до прискорення інфляції в 2011 р., - експерт

Поступове відновлення споживчих цін призведе до прискорення інфляції в 2011 р. Таку думку РБК-Україна висловила головний економіст інвесткомпанії Dragon Capital Олена Белан.

"Незважаючи на підвищення цін на зерно, вартість продовольчих товарів в Україні в серпні продовжувала знижуватися. Сезонне скорочення цін на овочі і фрукти було лише частково компенсовано зростанням цін на хліб, молоко і цукор. Ціни на м'ясо в серпні практично не змінилися, а підвищення акцизів на алкоголь і тютюн призвело до зростання цін по цій групі товарів. Основною причиною зростання індексу споживчих цін минулого місяця, як і очікувалося, стало підвищення тарифів на газ для населення на 50%, яке зумовило зростання індексу споживчих цін", - сказала експерт.

У свою чергу, за її словами, минулого місяця також виріс індекс цін виробників. "В основному, в результаті підвищення цін в нафто- і газодобувній промисловості. Крім того, наголошувалося зростання цін в харчовій промисловості, що частково знайде своє віддзеркалення в зростанні споживчої інфляції найближчими місяцями", - зазначила аналітик.

"Але оскільки внутрішній попит в Україні залишається слабким, а уряд, ймовірно, постарається обмежити зростання цін на соціально важливі продовольчі товари, ми чекаємо помірного зростання споживчих цін в 2010 р. і зберігаємо наш прогноз інфляції на рівні 9,5% на кінець року. В той же час, вірогідне зростання цін на м'ясо, пов'язане з подорожчанням кормів, і поступове відновлення споживчого попиту можуть призвести до прискорення інфляції в 2011 р. в порівнянні з нашим поточним прогнозом 10,5%", - резюмувала О.Бєлан.