ua en ru

Постачання вугілля на "Центренерго" повинні розслідувати АМКУ і НАБУ, - експерт

Постачання вугілля на "Центренерго" повинні розслідувати АМКУ і НАБУ, - експерт Фото: PxHere

Експерт прокоментував умови конкурсу на придбання вугілля для "Центренерго"

Умови конкурсу на придбання вугілля для державної компанії "Центренерго" сформульовані для забезпечення перемоги конкретних фірм. Про це економіст, президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко написав у своєму блозі.

"Енергетичні експерти Андрій Герус та Юрій Корольчук активно обговорюють галузеві наслідки від біржового конкурсу "Центренерго" на придбання вугілля. Хтось бачить у конкурсі крок у бік збільшення конкуренції, хтось - витончену схему по заміні вугілля держшахт продукцією структур "енергетичного наглядача" Віталія Кропачова. Я ж бачу в конкурсі кілька статей кримінального кодексу. Абсолютно ясно, що конкурс задумувався під конкретного переможця. Інакше ніяк не можна пояснити безглузді додаткові умови, які звужують коло учасників до двох – структур Кропачова і держоператора "Держвуглепостач" (над яким також маячить тінь Кропачова)", - пише Охріменко.

На його думку, ключовим бар'єром, що відтинає сумлінних гравців ринку, є додаткова умова про преференції для постачальників, які користуються пільгою щодо сплати ПДВ. При цьому для самого "Центренерго" така умова жодних вигод не несе, пише він.

"З оприлюднених умов конкурсу зрозуміло, що "Центренерго" зібралось купувати вугілля без ПДВ. При цьому "Центренерго" як платник ПДВ продає Енергоринку електроенергію за тарифом з ПДВ. Відповідно "Центренерго" формує у себе зобов'язання з ПДВ у розмірі 20% від ціни проданої електроенергії, які має перераховувати в державний бюджет України. ...Тому купівля "Центренерго" вугілля як платником ПДВ за ціною без ПДВ є по суті дискримінацією постачальників-платників ПДВ. Адже ціна пропозиції платника ПДВ в будь-якому випадку буде на 20% вище від порівнянної ціни, запропонованої не платником ПДВ", - пише експерт.

Охріменко вважає, що конкурс може закінчитися розглядами з боку Антимонопольного комітету та Національного антикорупційного бюро України.

"В категоріях антимонопольного законодавства це може бути розцінено як узгоджені антиконкурентні дії "Центренерго" і переможця торгів-постачальника за ціною без ПДВ. Кримінальний Кодекс України дає більш різкі характеристики – як злочин групи осіб за попередньою змовою", - пише він.

Як відомо, на 30 січня запланований тендер на купівлю 150 тис. тонн вугілля для ТЕС генеруючої компанії "Центренерго" (78% акцій належить державі). Низкою експертів висловлювалися припущення, що тендер може бути "схемою", що легалізує заміну продукції державних шахт на вугілля, що поставляється підконтрольній бізнесмену Віталію Кропачову ТОВ "Краснолиманська".