ua en ru

Посол Росії в Україні повідомив, що під час зустрічі В.Януковича та Д.Медвєдєва 17-18 травня буде обговорено питання, пов'язані з базуванням ЧФ.

Російський посол в Україні Михайло Зурабов повідомив, що під час зустрічі Президентів Віктора Януковича та Дмитра Медвєдєва 17-18 травня буде обговорено питання, пов'язані з базуванням ЧФ в Україні, передає BBC.

"Оскільки політичні рішення вже ухвалено, і тепер треба їх правильно інтерпретувати", - сказав М.Зурабов. Промовляючи у Севастополі, російський посол намагався заперечити закиди опозиції в Україні, яка твердить, що Росія в результаті харківських угод зменшить орендну плату за базу у Криму. За словами Зурабова, за новою угодою, Росія щороку, з урахуванням знижки на газ, платитиме Україні приблизно 1,8 млрд дол.

Раніше Д.Медвєдєв заявляв, що "знижка на газ буде зараховуватися як частина орендної плати за перебування Чорноморського флоту в Севастополі", називаючи таке рішення не політичним, а "технічним".

Згідно з заявами В.Януковича, до 2019 р., коли діятиме газова угода між Росією та Україною, Київ отримає сумарну знижку ціни на газ у сумі майже 40 млрд дол.

Президент Янукович твердив, що, згідно з новими домовленостями, Росія з 2019 р. щорічно платитиме Україні за оренду бази у Криму 98 мільйонів доларів "живих грошей".

Згідно з текстом угоди, оприлюдненим в Інтернеті, орендна плата за перебування Чорноморського флоту на території України, починаючи з 28 травня 2017 року, складається з платежів Російської Федерації Україні в розмірі 100 млн доларів на рік. За різними даними, досі оренда бази у Криму коштувала Росії приблизно 90 млн на рік.

Лідер найбільшої опозиційної партії БЮТ Юлія Тимошенко, критикуючи харківські домовленості, твердила, що Україна не отримає знижки на газ, бо вона "буде покриватися зниженням орендної плати" за базу в Криму.

Колишній Президент України Кучма заявив, що має бути оприлюднено ціну оренди чорноморської бази, твердячи, що це має бути саме її вартість, а не бартерні взаєморозрахунки. Тоді, за словами Кучми, можна буде чітко зрозуміти, чи отримала Україна вигоду від останніх домовленостей. "Я задавав питання - де ціна оренди чорноморської бази? Повинна бути ціна, не доплата за рахунок бартерний, а ціна. ... Де світова ціна за транспортування, чого вона знову залишилась на 10 років нижче європейської, бо ми європейську ціну платимо за газ?", - заявив Л.Кучма.

Водночас, Кучма підтримав рішення про продовження базування Чорноморського флоту РФ в Україні, заявивши, що інакше перед Україною постали б дуже складні проблеми з утилізацією прострочених боєприпасів та працевлаштуванням тих кримчан, які втратили б роботу.

21 квітня у Харкові було укладено кілька домовленостей, що стосувалися зниження ціни на газ, який Україна купує в російського "Газпрому", та продовження терміну базування Чорноморського флоту РФ.

Прихильники домовленостей заявляють, що Україна отримала суттєві економічні зиски, зокрема, знижка ціни на газ дозволить вижити залежним від цього ресурсу підприємствам хімічної та металургійної галузей.

Разом з тим критики цих домовленостей називають їх зрадою державних інтересів і наполягають на тому, що дешевший газ дасть змогу і далі відкладати модернізацію українських підприємств, а продовження базування Чорноморського флоту РФ в Україні суперечить Конституції.

Нагадаємо: восени минулого року В.Янукович, говорячи про можливе продовження перебування Чорноморського флоту Росії в Україні, стверджував, що платню за це необхідно підвищувати, тому що, за його словами "таких цін тепер нема".