ua en ru

Посол США в Ізраїлі Шапіро: У Вашингтоні розроблені плани військових ударів по Ірану

У Вашингтоні розроблені і повністю готові плани військових ударів по Ірану, повідомив посол США в Ізраїлі Ден Шапіро, виступаючи перед представниками Ізраїльської асоціації юристів. Однак, за словами дипломата, США не хочуть вдаватися до застосування сили, передає Associated Press. При цьому Шапіро додав: "Це не означає того, що військовий удар не розглядається. Він не просто розглядається, його план вже повністю готовий".

Шапіро підкреслив, що США все ще допускають мирне вирішення проблеми, але "цей час закінчується". "На якомусь етапі ми можемо прийти до думки, що дипломатія більше не спрацює", - сказав американський дипломат. Його виступ пройшов 15 травня 2012 р., однак його подробиці стали відомі лише сьогодні.

Нагадаємо, що в Багдаді 23 травня 2012 р. пройдуть переговори між Іраном і "шісткою" країн-посередників (США, Росія, Китай, Франція, Великобританія і Німеччина). Другий раунд переговорів між сторонами відбувся 13-14 травня 2012 р., а перший - 14 квітня 2012 р. після 15-місячної перерви. До цього Іран і "шістка" намагалися домовитися в Женеві в грудні 2010 р. і в Стамбулі в січні 2011 р.

Міжнародне співтовариство побоюється, що Іран може розробляти ядерну зброю під прикриттям мирної атомної програми. Тегеран відкидає звинувачення, проте не допускає міжнародних спостерігачів на кілька своїх ключових ядерних об'єктів.