ua en ru

Посол розповів деталі про позов України проти РФ за порушення морського права

Посол розповів деталі про позов України проти РФ за порушення морського права Фото: Керченський міст (kremlin.ru)

Україна вимагає компенсації збитку за окупацію РФ території Криму і частини Донецької і Луганської областей

Україна подала меморандум в арбітражному провадженні проти Росії за Конвенцією ООН по морському праву. Про це в ефірі "5 каналу" розповів надзвичайний і повноважний посол України Володимир Василенко.

"Україна скористалася можливістю створити тимчасовий арбітражний суд, але принципової різниці немає, оскільки рішення і тій, і тій судовій інстанції є обов'язковим", - розповів Василенко.

Він заявив, що Україна звернулася з цілком законним позовом - захистити її права як прибережної держави.

"Справа зареєстрована в суді, стосується прав прибережної держави в Чорному, Азовському морях та в Керченській протоці. Україна вимагає компенсації збитків, яких вона зазнала через неправомірну окупацію Росією території Криму та частини Донецької і Луганської областей", - підкреслив посол.

За його словами, Україна позбавлена можливості використовувати свої порти, природні ресурси прилеглих вод та на континентальному шельфі, у прилеглій економічній зоні. Крім того, країна несе екологічний збиток через несанкціоноване будівництво мосту через Керченську протоку.

Він підкреслив, що йдеться не про повернення окупованих територій. Питання стоїть про компенсації втрат України.

"Тут мова не йде про відповідальність Росії за агресію проти України, а мова йде про порушення конвенцій. Але і ці претензії досить серйозні й істотні. Росія повинна компенсувати Україні збитки, які Україна зазнала, ліквідуючи шкоду, заподіяну Російською Федерацією в Криму", - зазначив посол.

Нагадаємо, 19 лютого Президент України Петро Порошенко підписав розпорядження про представництво України у розгляді Арбітражним трибуналом Конвенції ООН з морського права щодо захисту інтересів України у зв'язку з порушенням Російською Федерацією суверенних прав України в Чорному та Азовському морях і Керченській протоці.