ua en ru

Після введення обов'язкового пред'явлення паспорту при обміні валюти показники купівлі зменшилися в три рази, - Щербакова

Після введення в дію постанови Національного банку України (НБУ) про обов'язкове пред'явлення паспорту при операції куплі-продажу валюти показники купівлі зменшилися в три рази. Про це заявила директор генерального департаменту грошово-кредитної політики Національного банку України Олена Щербакова, передає кореспондент РБК-Україна.
"Ми отримали дані за четвер і за п'ятницю, показники купівлі валюти зменшилися в 3 рази. Попит на іноземну валюту - в 4 рази. Тобто це свідчить про те, що фактично ми відрізали псевдовалютно-обмінні операції, тобто залишився валютно-обмінний ринок фактично в такому вигляді, як він є", - заявила Щербакова.
Крім того, вона зазначила, що "по четвергу пропозиція - 69 млн (у гривневому еквіваленті), попит - 229 млн, чисте сальдо - 153 млн, за п'ятницю пропозиція - 52 млн, попит - 98 млн, чисте сальдо - 46 млн".

Крім того, на питання, чи розроблені конкретні механізми, щоб ця норма в повній мірі торкнулася тіньового сектора економіки, Щербакова відповіла: "Що стосується всіх нових речей, нам необхідно подивитися, як вони будуть працювати. Ми очікуємо, що буде скорочено кількість валютного обігу в іноземній валюті. А це за собою потягне скорочення гривневого звернення, бо це два взаємопов'язані фактори. Це дозволить гроші повернути в банківську систему, дозволить підвищити ліквідність, щоб банки не стогнали, що у них простий з ліквідністю. Ми очікуємо позитивного виходу з цієї ситуації".