ua en ru

Після набрання чинності УА з ЄС Україна отримає ще одну річну тарифну квоту, - МЕРТ

ЄС у рамках автономного преференційного торговельного режиму (АПТР) з 23 квітня по 1 листопада 2014 року знизив або обнулив мито на українську продукцію. Після 1 листопада очікується набуття чинності угоди про асоціацію ЄС і України, економічна частина якої буде підписана президентом Петром Порошенком 27 червня. Про це в рамках інформаційного проекту FinMaidan пише журналіст В'ячеслав Садовничий.

"Як виявилося, вступ в силу СА дає Україні додаткові переваги в торгівлі з ЄС. 14 червня директор департаменту європейської інтеграції Міністерства економічного розвитку і торгівлі України В'ячеслав Цимбал на прес-конференції в представництві Євросоюзу в Україні заявив, що Україна розраховує на те, що з 1 листопада країна отримає передбачені угодою про асоціацію нові річні квоти на безмитну поставку продукції", - зазначає він, цитуючи слова чиновника про те, що "коли буде введено в дію угоду, ми на цей рік отримаємо додаткові обсяги тарифної квоти. Ми вважаємо, що на цей рік ми маємо право збільшити експорт певних товарних груп на ринок ЄС вже після введення УА".

Таким чином, українські виробники зможуть спочатку використовувати річну квоту з 23 квітня по 1 листопада в рамках АПТР, а потім нову квоту - з 1 листопада по 31 грудня 2014 року - в рамках СА.

Заступник директора департаменту європейської інтеграції - начальник відділу стратегічного планування та моніторингу європейської інтеграції МЕРТ Наталія Сидорук розповіла журналісту FinMaidan, що в листопаді-грудні 2014 року нова квота буде "заповнена по тим товарам, право на експорт яких на територію ЄС вже мають українські компанії". "Зокрема це зернові, м'ясо птиці. Точно не потраплять свинина, яловичина, молоко, оскільки ще немає права на їх ввезення, а інші товари (зернові та м'ясо птиці - будуть поставлені, швидше за все, у повному обсязі, враховуючи те, що зараз, наскільки я розумію, вони вже вибрали квоту", - сказала Наталія Сидорук.

"Угода про створення зони вільної торгівлі дає можливість безмитної поставки м'яса української птиці обсягом 20 тис. тонн в рік, пшениці - 1 млн тонн", - підкреслив Садовничий.