ua en ru

Після проведення модернізації Ялтинський порт може збільшити пасажиропотік в 9 разів - до 450 тис

Після проведення модернізації під час активної навігації Ялтинський порт зможе приймати та обслуговувати до 450 тис. пасажирів. Про це повідомив начальник Ялтинського порту Сергій Тараканов окреслюючи шляхи інтенсифікації розвитку круїзного напрямку діяльності підприємства, повідомляє прес-служба Міністерства інфраструктури України. За словами Тараканова, при цьому доходи підприємства та відрахування до державного бюджету зростуть в 10 разів.
За даними керівника порту, тільки в 2009 р. порт відвідало 33,7 тис. іноземних туристів - в цілому іноземними круїзниками здійснено 60 заходів до порту. У минулому році порт відвідало 47,1 тис. туристів при 75 суднозаходах; у 2011 р. - 49,3 тис. туристів при 67 заходах іноземних суден.

Середня довжина суден, які заходять до порту, протягом трьох сезонів зросла від 146 м. в 2009 р. до 156 м в поточному; середня пасажиромісткість - від 561 до 736 осіб відповідно. Спостерігається зростання і доходів порту: в 2009 р. доходи підприємства від справляння портових зборів і плат за послуги з прийому іноземних круїзних суден склали 887,6 тис. дол.; в 2010 р. - 1 млн 110,4 тис. дол. У поточному році портом отримано дохід в розмірі 1 млн 125,5 тис. дол.
Таке зростання основних показників круїзного напрямку діяльності порту обумовлено, в першу чергу, посиленням туристичного інтересу до Ялти, а також залученням до круїзного ринку Середземномор'я "великих круїзників" довжиною понад 200 м.
"Необхідність інтенсифікації розвитку Ялтинського порту очевидна, - сказав Сергій Тараканов. - Ми відчуваємо потребу здійснити ривок в реконструкції причальних, гідротехнічних споруд, глобальному технічному переоснащенні інфраструктури порту". За його словами, результатом модернізації має стати розширення портового басейну за рахунок збільшення причального фронту порту. Це забезпечить можливість приймати одночасно два "мегасудна" довжиною понад 200 м та пасажиромісткістю понад 1500 осіб з швартовкою їх до першого та другого причалів порту відповідно.
"По завершенню реконструкції причалів та введенню в дію сучасного пасажирського терміналу з розвиненою інфраструктурою порт зможе впродовж 22 тижнів активної навігації прийняти та обслужити до 450 тис. пасажирів", - наголосив він.