ua en ru

Після оголошення офіційних результатів виборів курс гривні знову втратить стабільність, - Сергій Арбузов

Після оголошення офіційних результатів парламентських виборів, курс валют втратить стабільність і знову піде у вільне плавання, заявив екс периший-віце-прем'єр Сергій Арбузов, повідомляє його прес-служба.

Після оголошення офіційних результатів парламентських виборів, курс валют втратить стабільність і знову піде у вільне плавання, заявив екс периший-віце-прем'єр Сергій Арбузов, повідомляє його прес-служба.

За його словами, станом на сьогоднішній день, курс валют не тільки не обґрунтований економічними показниками, а й штучно стримувався у зв'язку з проведенням передвиборних кампаній.

«Про те, що курс валют, встановлений Нацбанком, не відповідає реаліям української економіки, легко переконатися, проаналізувавши тіньовий ринок країни. Сьогодні курс долара США, встановлений Нацбанком, знаходиться на рівні - 12,95 грн. Разом з тим, на тіньовому ринку за цей же долар люди готові віддати вже близько 14 грн. Як правило, великими гравцями на цьому ринку виступають все ті ж банки, які змушено йдуть на це, намагаючись вижити в умовах нинішньої регуляторної політики Нацбанку. Тому, стежити за змінами і оцінювати реальний курс валют слід, на жаль, враховуючи попит і пропозиції саме на чорному валютному ринку», - сказав Сергій Арбузов.

Він також назвав додаткові інші чинники, які можуть найближчим часом вплинути на валютні коливання в країні.

«Невтішні економічні показники, які незабаром ляжуть в статистичні звіти по результату року, суттєво вплинуть на валютний ринок. Зокрема, на сьогоднішній день дефіцит українського бюджету вже перевищив прогнозований МВФ показник. А золотовалютні резерви за 9 місяців зменшилися більш ніж на 4 млрд дол. і складають близько 16 млрд. Ці та багато інших, в тому числі і політичні, чинники можуть спровокувати чергове знецінення національної валюти», - наголосив колишній перший віце-прем`єр.

За словами Сергій Арбузова, у разі подальшої політизації Національного банку, вартість долара в Україні до кінця року може встановити новий негативний рекорд - 15 грн.