ua en ru

Послання Порошенка до Ради: онлайн-трансляція

Послання Порошенка до Ради: онлайн-трансляція Фото: Петро Порошенко (president.gov.ua)

Порошенко розказав про ключові завдання внутрішньої і зовнішньої політики країни

У четвер, 20 вересня, президент Петро Порошенко виступив в Раді з щорічним посланням. Традиційно мова йшла про здобутки за рік, а також про нові ключові завданнях зовнішньої і внутрішньої політики країни. РБК-Україна вела онлайн-трансляцію виступу Порошенка.

11:07 Президент закликає українців бути сміливими і на цій ноті закінчує послання.

11:06 "Дорогі роботодавці, збільшуйте зарплати", - радить Порошенко всім, хто скаржиться на відтік робочої сили за кордон.

11:05 Шкодує, що зараз буде важко відкрити ринок землі.

11:00 Вибачився, що дав помилкові надії і обіцяв закінчити АТО за день.

10:59 Знову критикує Россію, каже, що "знає про плани Кремля", "про кремлівську агентуру", яка контролює медіа. Вимагає реєструвати "агентів впливу" держави-агресора.

10:55 З агресії Росії перейшов до автокефалії. Каже, що не знає, коли затвердять Томос і привезуть до Києва. Але запевняє, що держава не буде втручатися в церкву, особливо іноземна. Зал аплодує.

10:52 При цьому каже, що Україна готова до дипломатичної гнучкості, виступає за мир.

10:49 І знову перескакує з теми на тему, говорить про Росію. Вимагає, щоб "Газпром" заплатив Україні борг. Назвав Росію "авторитарною Азіопою".

10:45 Окремо говорить про дружбу з США, а також про важливість введення миротворців - тільки по всій окупованій території з виходом на кордон з Росією.

10:42 Кілька разів згадав про ліві і праві рухи, як виклик для України. Мовляв, їх фінансує Росія - як і євроскептиків.

10:40 Перейшов до критики Росії: каже про агресивну політику Путіна. Згадав провокацію на Тузлі, виступ Путіна 2007 в Мюнхені, напад Росії на Грузію. Зал аплодує.

Послання Порошенка до Ради: онлайн-трансляція

10:35 Президент щедро обіцяє військовим збільшення грошового забезпечення на 37%, а також у жовтні - нові гуртожитки для контрактників, а сержанскому корпусу - компактні квартири.

10:33 Підкреслює ключове досягнення - 3% ВВП на оборону.

10:29 Переходить до зовнішньої політики і оборони. Критикує минулу владу і воєнне керівництво.

10:23 Каже про досягнення: зыйшли з російської "газової голки", виграш арьбітража у Газпрома, провели декомунізацію, "посилили позиції української мови", звільнили третину Донбасу, армія локалізувала конфлікт.

10:17 Деякі депутати покинули зал. Президент спробував обернути це на в жарт.

10:15 "Армія, мова та віра - це формула сучасної української ідентичності", - заявив президент.

10:13 Почав з повернення Криму і важливості інтеграції України в ЄС і НАТО.

"Після того, як ми повернемо Крим - російської бази Чорноморського флоту там більше не буде".

10:12 Президент повідомив про те, що сьогодні Рада буде голосувати за зміни до Конституції - закріплення в Основному законі курсу України на членство в ЄС і НАТО. Також він закликав нардепів підтримати цю ініціативу.

Послання Порошенка до Ради: онлайн-трансляція

10:11 Порошенко прибув в Раду, почав свій виступ.

10:05 Під Радою зібралися націоналісти на підтримку ветеранів АТО-іноземців, які воювали за Україну. Вимагають прийняти законопроект №3433 авторства Андрія Білецького, Олега Петренка і Ігоря Луценка, що стосується спрощеної процедури отримання українського громадянства для воїнів АТО (# ОСС) -іноземців і міграційної амністії.

Послання Порошенка до Ради: онлайн-трансляція
Послання Порошенка до Ради: онлайн-трансляція
Послання Порошенка до Ради: онлайн-трансляція
Послання Порошенка до Ради: онлайн-трансляція
Послання Порошенка до Ради: онлайн-трансляція

09:55 Тим часом, під Радою зібралися родичі важкохворих українців. Вони вимагають фінансування програми лікування важкохворих пацієнтів за кордоном. За їх словами, відповідний законопроект №8035 у порядку денному, але на бюджетному комітеті його вирішили не виносити.

09:38 Депутати вже збираються у Верховній Раді, роздають інтерв'ю. Виступ президента Петра Порошенка запланований на 10:00 ранку.

Спочатку повідомлялося, що президент виступить в Раді у вівторок, 18 вересня, але пізніше його послання перенесли на четвер, 20 вересня.

За словами представника президента у ВР Ірини Луценко, у четвер депутатам також запропонують внести зміни до Конституції щодо зовнішньополітичного курсу в ЄС-НАТО і розглянути обмеження депутатської недоторканності.

Як повідомлялося, за підготовку послання Порошенка до Ради 2018 буде відповідати глава Адміністрації президента Ігор Райнін. Президент також доручив окремо створити робочу групу з підготовки документа.

Послання Порошенка до Ради в минулому році

У минулому році президент Петро Порошенко виступав у парламенті 7 вересня. Тоді його виступ у Раді тривав майже дві години.

Традиційно президент багато говорив про безвізовий режим, а також незворотність курсу країни в ЄС і НАТО. При цьому гарант не виключив, що може ініціювати референдум із цих питань.

У посланні до Ради 7 вересня 2017 року президент не робив головний акцент на питанні війни на Донбасі. Крім того, він не згадав у своїй промові про повернення Михайла Саакашвілі в Україну і про протести водіїв на "евробляхах", які на той час були одними з головних медійних подій.

В черговий раз Порошенко виступив проти проведення дострокових виборів, а також закликав Раду внести зміни до Конституції і скасувати депутатську недоторканність. Окрему увагу президент приділив скандальному земельному питанню, вимагаючи дозволити продаж сільськогосподарських земель.