ua en ru

Порядок ведення реєстру аудиторських компаній посилений, - НКЦПФР

Порядок ведення реєстру аудиторських компаній посилений, - НКЦПФР Фото: НКЦПФР посилила вимоги до аудиторів

Аудитори відтепер зобов'язані повідомляти комісію про підозри у шахрайстві

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) на своєму засіданні 31 травня 2016 року посилила "Порядок ведення реєстру аудиторських фірм, які можуть проводити аудиторські перевірки професійних учасників ринку цінних паперів". Про це повідомляється на сайті комісії.


Як повідомляється, комісія підвищила вимоги до аудиторських фірм, які хочуть бути включеними до реєстру. Зокрема, для занесення до реєстру крім свідоцтва Аудиторської палати України і мінімальної кількості працюючих за основним місцем роботи аудиторів, аудиторська фірма повинна надавати комісії свідоцтво про відповідність системи контролю якості, виданого Аудиторською палатою України, мати власний веб-сайт і здійснювати аудиторську діяльність не менше 3 років.

Крім того, комісія врегулювала проблему недостатньої регламентації питань, що виникають при розгляді документів на внесення до реєстру, внесення відповідних змін до реєстру та виключення з нього.

Також НКЦПФР зобов'язала аудиторські компанії в процесі здійснення своєї діяльності повідомляти комісію про всі зміни даних, зазначених у документах, доданих до заяви на внесення до реєстру, і подавати щороку інформацію про результати своєї роботи.

Наступна вимога полягає в тому, що якщо у аудиторської фірми в ході обов'язкового аудиту фінансової звітності підприємства, що представляє суспільний інтерес, виникає підозра, що могли мати місце або мали місце порушення, зокрема, шахрайство у фінансовій звітності такого підприємства, аудитор зобов'язаний поінформувати про це листом НКЦПФР.

І нарешті, останнє. Тепер аудиторська фірма може бути виключена з реєстру через відсутність заявок на проведення аудиту від професійних учасників ринку цінних паперів протягом 12 місяців з дати включення до реєстру.

Найближчим часом документ буде направлений на державну реєстрацію в Міністерство юстиції України, - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, три українські біржі отримали право публічного розміщення облігацій МФО.