ua en ru

Португалія успішно розплатилася з утримувачами держоблігацій на 4,2 млрд євро

Португалія успішно розплатилася сьогодні з власниками державних облігацій на 4,2 млрд євро, повідомили в Мінфіні країни. "Ми завжди говорили, що маємо в своєму розпорядженні всі можливості для виконання своїх зобов'язань. Сьогодні ми в строк погасили урядові облігації", - заявила офіційний представник Мінфіну Португалії, повідомляє РБК з посиланням на Reuters.

Незважаючи на благополучне погашення облігацій на 4,2 млрд євро, вартість біржової страховки від дефолту Португалії (CDS) зросла сьогодні на 13 базисних пунктів (б.п.) - до 603 б.п. Це означає, що інвесторам обходиться в 603 тис. євро покриття страховкою 10 млн євро португальських держзобов'язань.

Сьогодні ринкова прибутковість 10-річних держоблігацій Португалії зросла до 9,26% річних (новий рекорд за час перебування країни в єврозоні) з 9,15% за підсумками попередніх торгів.

У середині червня ц.р. Португалії належить розплатитися за нової порції держоблігацій на суму 4,9 млрд євро. Влада країни вже заявляли, що не зможуть погасити цю заборгованість без міжнародних кредитів. В даний час Лісабон погоджує з Євросоюзом і Міжнародним валютним фондом (МВФ) умови фінансового пакету обсягом близько 80 млрд євро. Європейські чиновники вказували, що кредитна угода між Португалією та ЄС/МВФ буде готовий до середини травня.