ua en ru

Португалія успішно продала держоблігації на 1,5 млрд євро зі зниженою ставкою прибутковості

Португалія сьогодні успішно розмістила казначейські векселі, незважаючи на почастішання повідомлення в пресі про те, що південно-європейське країна може запросити нову допомогу від міжнародних кредиторів. Як передає Reuters, казначейство продало весь плановий обсяг паперів і привернуло 1,5 млрд євро, а вартість запозичень знизилася порівняно з попередніми аукціонами.

Середня прибутковість при розміщенні тримісячних векселів склала 4,068% проти 4,346% на аукціоні двотижневої давності, прибутковість шестимісячних векселів знизилася з 4,740% до 4,463%. Книга заявок на емісія була перепідписана в 2,8 і 2,6 разів відповідно.

В останні два тижні прибутковості довгострокових держоблігацій Португалії на вторинному ринку піднімалися до рекордних висот: так, 30 січня 2012 р. прибутковість 10-літніх бондів досягла рекордних 17,40%. Розпродували португальські папери, побоюючись, що країна може піти за грецьким сценарієм і запитати другий пакет фінансової допомоги в Євросоюзу і Міжнародного валютного фонду (МВФ). Діюча кредитна лінія від ЄС і МВФ, відкрита навесні 2011 р., становить 78 млрд євро.

Уряд Португалії наполягає на тому, що програма бюджетної консолідації реалізується в повному обсязі і державі не потрібна нова фінансова підтримка.

Сьогодні в ході торгів прибутковість по 10-літнім держоблігаціями Португалії знизилася до 15,44% з майже 17%.