ua en ru

Португалія оголосила сирійського посла персоною нон грата

Португалія розірвала дипломатичні відносини із Сирією. Рішення остаточно підтвердив Президент Португалії Каваку Сілва, заявивши, що воно не підлягає оскарженню, повідомляє AFP.

Персоною нон-грата посла Сирії Ламмі Шаккур оголосили у відповідь на напад на жителів сирійського селища Аль-Хула, в результаті якого загинули понад 100 осіб.

Шакур заборонено в'їжджати в Португалію і перебувати на території країни, запитувати доступ до дипломатичної інформації та вирішувати інші питання через Лісабон. Дипломатичний паспорт посла Сирії буде заблокований.

Раніше влада Швейцарії оголосили Шаккур, яка одночасно є послом Сирії в Швейцарії, Франції та Португалії, персоною нон грата.
За словами представника МЗС Португалії Мігеля Гуедеша, рішення португальських властей пов'язано "з подіями останніх днів, зокрема, з бійнею в Аль-Хулі, невиконанням плану Кофі Аннана і зростанням рівня насильства щодо мирних жителів".

У вівторок про висилку сирійських дипломатів заявили США, Іспанія, Великобританія, Італія, Канада, Франція, Австралія, Німеччина та інші країни.

В Аль-Хулі 25 травня в результаті збройного протистояння урядових військ і повстанців на лінії вогню виявилися мирні жителі. За підрахунками ООН, мова йде як мінімум про 120 загиблих, більше половини з яких - жінки і діти. Сторони конфлікту покладають відповідальність за те, що трапилося один на одного. Тим часом у Вашингтоні не виключають можливості проведення воєнної операції в Сирії. Як заявила сьогодні постійний представник США при Радбезі Сьюзан Райс, це може відбутися навіть в обхід санкцій Ради Безпеки ООН. Вона зазначила, що зараз події можуть розвиватися за кількома сценаріями, і мирний малоймовірний.

Раніше сьогодні повстанці з угрупування "Вільна армія Сирії" висунули ультиматум Президенту країни Башару Асаду. Відповідно до нього протягом 48 годин національні збройні сили повинні припинити всі військові операції в країні, в іншому випадку проти них можуть бути застосовані відповідні заходи.

Зазначимо, що резолюція СБ ООН і так званий план Кофі Аннана першим пунктом передбачали припинення будь-яких форм насильства з обох сторін. Однак на практиці ні повстанці, ні урядові війська не приступили до виконання цього пункту.
Нагадаємо, громадянські заворушення в Сирії почалися на тлі загального підйому протестних настроїв "арабської весни" в лютому 2011 р. Жертвами протистояння стали, за різними даними, вже понад 13 тис. осіб.