ua en ru

Португалія почала переговори про залучення фінансової допомоги ЄС та МВФ у розмірі до 80 млрд євро

Португалія почала переговори про залучення фінансової допомоги Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду (МВФ), обсяг якої може досягти 80 млрд євро. Сьогодні представники Єврокомісії, Європейського центрального банку (ЄЦБ) і МВФ почнуть консультації та проведуть оцінку державного бюджету Португалії для виявлення необхідного обсягу додаткових заходів жорсткої економії для скорочення бюджетного дефіциту, які Лісабону доведеться провести для отримання трирічного кредиту з боку ЄС і МВФ, передає РБК з посиланням на Reuters.

Відзначимо, що португальський боргова криза вступила в нову фазу в минулому місяці, коли ситуація ускладнилася політичним тиском. Через розбіжності в самій Португалії минулого місяця пішов у відставку прем'єр-міністр країни Жозе Сократеш. Тоді парламент не погодився з його пропозиціями щодо скорочення держвидатків. Через відставку Ж. Сократеша президент Португалії розпустив парламент і призначив позачергові вибори до законодавчих зборів на 5 червня 2011 р.

Слідом за цим міжнародні рейтингові агентства почали знижувати рейтинги країни, впритул наблизивши його до так званої спекулятивної, або "сміттєвої", категорії, а вартість запозичень для країни істотно зросла, що зробило залучення коштів на фінансовому ринку практично неможливим.

Відзначимо, що Лісабон знаходиться в дуже непростому положенні: на наступному тижні країні належить погасити борг за держоблігаціями на 4 млрд євро. Крім того, в червні 2011 р. закінчується термін зобов'язань на 4,9 млрд євро.
Аналітики відзначають, що пакет екстреної допомоги, який, можливо, буде надано Португалії, може включати такі цільові показники, як скорочення дефіциту бюджету до 4,6% ВВП в 2011 р., 3% ВВП - в 2012 р. і 2% ВВП - в 2013 р., що відповідає раніше оприлюдненими планами уряду. Нагадаємо, що дефіцит бюджету Португалії в 2010 р. склав 8,6% ВВП, що перевищило цільової показник у 7,3%.