ua en ru

Портнов: "Янукович вніс до ВР законопроект, що передбачає введення національного превентивного механізму"

Президент України Віктор Янукович вніс до Верховної Ради України (ВР) проект закону про внесення змін до закону України "Про уповноваженого ВР з прав людини". Про це на брифінгу заявив керівник Головного управління Адміністрації президента з питань судоустрою Андрій Портнов, передає кореспондент РБК-Україна.

"Сьогодні глава держави вніс до парламенту проект закону про внесення змін до закону України" Про уповноваженого з прав людини", - заявив Портнов.

За його словами проект закону передбачає введення в дію "національний превентивний механізм", що обумовлено міжнародними зобов'язаннями України згідно з факультативним протоколом конвенції ООН попередження тортур.

Як раніше заявляв Портнов, йдеться про новий механізм контролю правозахисників по так званим місцях несвободи. "Це новий термін, який практично не застосовувався", - зазначив Портнов. - "Ми говорили про місця позбавлення волі, маючи на увазі слідчі ізолятори і колонії. Сьогодні як місця несвободи можна класифікувати багато місць, де людина не може самостійно прийняти рішення про свій переміщення". За його словами, це зокрема дитячі будинки, школи-інтернати, психіатричні установи для престарілих, дисциплінарні та штрафні батальйони, місця утримання нелегальних мігрантів - є установи, підпорядковані не тільки органам МВС або пенітенціарної службі, а й іншим відомствам.

Радник Президента зазначив, що законопроектом пропонується надати Уповноваженому з прав людини право на укладання договорів з експертами, фахівцями, представниками громадських організацій щодо залучення їх до реалізації функцій національного превентивного механізму.

"Кількість осіб, яких омбудсмен може залучати до реалізації цих функцій, не обмежена. Залучені Уповноваженим матимуть право відвідувати будь-які місця примусового тримання осіб без попередження, без отримання дозволів та без обмеження кількості таких відвідувань", - сказав Портнов.

Він наголосив, що під час відвідування місць несвободи гарантується конфіденційне спілкування з утримуваними особами, а також отримання необхідної інформації від адміністрації закладів щодо умов утримання.

"Прийняття цього законопроекту, на погляд Глави держави, сприятиме підвищенню гарантій прав і свобод людини, створить додатковий механізм державного та громадського контролю та запобігання катування та іншим жорстоким, нелюдським видам поводження", - зазначив Портнов.