ua en ru

Портнов сподівається, що законопроект Януковича про посилення незалежності суддів підтримає більше 300 нардепів

Президент України Віктор Янукович пропонує Верховній Раді призначати суддів безстроково. Про це сьогодні на брифінгу повідомив радник Президента України Андрій Портнов, передає кореспондент РБК-Україна.

"Вперше пропонується скасувати п'ятирічний термін призначення на посаду судді. Це також викладено в останніх висновках Венеціанської комісії .... Глава держави запропонував парламенту змінити процедуру призначення суддею безстроково один раз і до закінчення суддівської кар'єри", - сказав Портнов.

Він також додав, що Президент пропонує здійснювати реорганізацію та ліквідацію судів законами України, а не указами Президента.
Крім цього, за словами Портнова, у законопроекті йдеться про зміну повноважень Верховного суду України, зміну положень з приводу участі парламенту у призначенні та звільненні суддів.

"Пропонується змінити положення щодо участі ВР у процесі обрання суддів на посади і в звільненні їх з посади. Призначення суддів буде здійснюватися на підставі рішення кваліфікаційних дисциплінарних органів, які діють в судової системи без участі Верховної Ради", - зазначив Портнов.

Також, за словами Портнова, змінами пропонується новий порядок формування Вищої ради юстицій, а також вносяться зміни в існуючий порядок зняття суддівської недоторканності.

Зокрема, Портнов пояснив, що згоду на притягнення судді до відповідальності буде давати Вища рада юстицій за рекомендацією вищих кваліфікаційних комісій суддів.

"Ми очікуємо, що український парламент зможе мобілізувати саме конституційна більшість для цього законопроекту у зв'язку з тим, що ми пропонуємо такий законопроект, який відповідає, на наш погляд, кращим європейським традиціям, рішенням ЄСПЛ, чисельним резолюціям ПАРЄ і, головне, він пройшов експертизу Венеціанської комісії", - сказав Портнов.

Зазначимо, відповідний законопроект вже зареєстрований у ВР.