ua en ru

Порошенко заявив про проведення міні-саміту між Україною та Євросоюзом

Порошенко заявив про проведення міні-саміту між Україною та Євросоюзом Фото: Петро Порошенко

Зустріч відбудеться 16 грудня

Президент України Петро Порошенко заявив, що 16 грудня пройде міні-саміт між Україною та Євросоюзом з питань ЗВТ і безвізового режиму. Про це президент повідомив в інтерв'ю українським телеканалам.

Порошенко підкреслив, що на міні-саміті буде розглянуто питання введення ЗВТ і безвізого режиму з 1 січня 2016 року між Україною і Євросоюзом.

Нагадаємо, передбачалося, що режим ЗВТ між Україною та ЄС почне діяти з жовтня 2014 року. Однак у вересні 2014 року, після консультацій в Брюсселі представників Єврокомісії, України і РФ, сторони домовилися про відстрочення введення положень угоди до 31 грудня 2015 року.

Порошенко зазначив, що Україна не буде питати дозволу у РФ на введення зони вільної торгівлі (ЗВТ) з Євросоюзом.

"Ми не піддамося ні на який шантаж, Росія і так з 2013 року, порушуючи будь-які норми міжнародного права і своїх зобов'язань щодо СОТ, перешкоджає санкціями доступ українських виробників на свої ринки", - додав Порошенко.

Відзначимо, в РФ обіцяють ввести повне товарне ембарго у випадку, якщо угода набуде чинності.

Повідомляється, що збиток, який може бути нанесений економіці України у разі прийняття рішення про ембарго, оцінюють в 600 млн дол.

Нагадаємо, в ЄС заявили, що стурбованість Росії щодо запровадження зони вільної торгівлі (ЗВТ) України з Європейським союзом можна вирішити.