ua en ru

Порошенко задекларував 16,3 млн гривень доходу за 2017 рік

Порошенко задекларував 16,3 млн гривень доходу за 2017 рік Фото: Петро Порошенко (president.gov.ua)

Порошенко вказав у декларації Севастопольський морський завод, який цього року незаконно перейшов в "державну власність Росії"

Президент України Петро Порошенко задекларував 16,3 млн гривень доходу за 2017 рік. Такі відомості глава держави вніс до е-декларації, яка сьогодні з'явиться у відкритому доступі, повідомляє прес-служба Порошенка.

"Загальна сума доходів, отриманих Петром Порошенком за 2017 рік, дорівнює 16 303 874 гривням. 336 тис. гривень із них становить заробітна плата, яку глава держави із року в рік в повному обсязі перераховує на благодійні цілі. 15 795 874 гривень - проценти по депозитах", - йдеться у повідомленні.

Крім того, зазначається, що сума коштів, які Порошенко зберігає на банківських рахунках, зменшилася за рік на 430 тисяч доларів.

Також повідомляється, що Порошенко задекларував кошти, які були витрачені на відпочинок і "сума - в два рази менша за цифри, які фігурували у ЗМІ".

"Протягом 2017 року Петро Порошенко не отримував дивідендів від підприємств, кінцевим бенефіціаром яких він є. Свою частку в найбільшому активі, корпорації "Рошен", Петро Порошенко передав у довірчу власність "Ротшильд". Минулого року, згідно відповіді на запит прес-служби Адміністрації президента, бюджети різних рівнів отримали від "Рошену" 1 мільярд 188 мільйонів гривень податків, зборів, єдиного соціального внеску та митних платежів. За 2014-17 роки сума таких платежів склала 4 мільярди 466 мільйонів гривень", - йдеться у повідомленні.

Разом з тим, зазначається, що Порошенко вказав у е-декларації Севастопольський морський завод.

"Севастопольський морський завод спочатку було "націоналізовано" окупаційною владою Севастополя, а на початку цього року незаконно проголошено про його перехід в "державну власність Росії". Однак де-юре з точки зору міжнародного та українського права це підприємство залишається українським, і саме тому воно значиться в декларації", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, загальна сума витрат Порошенка на соціальну благодійність та зміцнення обороноздатності країни у 2014-2017 роках перевищила 800 млн гривень.

"Близько 200 мільйонів гривень у 2017 році склали витрати на благодійну діяльність, як-то: соціальні, культурні, медичні програми, підтримка армії. Вони не відображені у декларації на тій підставі, що подібна діяльність здійснювалася не фізичною особою, а всеукраїнською організацією "Благодійний Фонд Порошенка" та юридичними особами, бенефіціарним власником яких є Петро Порошенко і які зазначені в його електронній декларації", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, у декларації за 2016 рік Порошенко вказав 12 295 570 гривень доходів за 2016 рік, а також 10 земельних ділянок та 5 будинків.