ua en ru

Порошенко: вибори на Донбасі неможливі без поліцейської місії ОБСЄ

Порошенко: вибори на Донбасі неможливі без поліцейської місії ОБСЄ Фото: Петро Порошенко назвав умови проведення виборів на Донбасі

А також без відновлення Україною контролю над державним кордоном

Президент Петро Порошенко наголошує, що проведення виборів на окупованих територіях Донбасу можливе лише після виведення окупаційних військ з усієї української території, відновлення Україною контролю над держкордоном, запровадження озброєної поліцейської місії ОБСЄ. Про це він сказав на заходах до Дня прикордонника, повідомляє прес-служба глави держави.

При цьому, за словами Порошенка, міжнародна поліцейська місія для контролю виконання мінських домовленостей має бути розміщена на лінії зіткнення, взяти під охорону до виведення в РФ склади відведеної зброї і поставити на всіх пунктах пропуску свої постійно діючі патрулі задля унеможливлення постачання нових підрозділів російських військ, амуніції, озброєння, повернення найманих бойовиків.

"І лише тоді, за українським законодавством, із міжнародними спостерігачами, за участі українських партій, кандидатів, за умови твердих заходів безпеки, якими захистимо кожного, хто бере участь у кампанії і хто йде голосувати, з допуском українських засобів агітації, засобів інформації, ми проведемо вибори, які чітко відповідають стандартам ОБСЄ. Нічого іншого - не буде. Я на цьому наголошую", - заявив президент.


Він підкреслив, що саме така позиція України була викладена спочатку у Мирному плані, а потім - у Мінських угодах, і саме такий алгоритм дій отримав підтримку світової спільноти.

"Питання охорони й відновлення українського контролю над неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону є ключовим у виконанні Мінських домовленостей", - наголосив Порошенко.

Глава держави також підкреслив, що російський президент може забезпечити припинення вогню, адже "вогонь відкривають солдати російської армії і їхні найманці, які діють по команді 100% російських командирів".

Нагадаємо, раніше президент Порошенко заявив, що грошове забезпечення українських прикордонників має бути збільшене вже за травень 2016 року.