ua en ru

Порошенко: в РФ війну виграв Сталін, у нас - народ

Порошенко: в РФ війну виграв Сталін, у нас - народ Фото: Петро Порошенко (president.gov.іа)

Президент України виступив на "Першій хвилині миру"

До 22 червня 1941 року на різних фронтах Другої світової загинуло близько 100 тисяч українців. Про це заявив президент України Петро Порошенко 8 травня під час виступу на "Першій хвилині миру", передає прес-центр глави держави.

"Кілька поколінь українців зросли на ретельно відретушованій версії "Великой Отечественной войны", - сказав президент.

Він заявив, що в Росії "у них цю війну виграв Сталін, у нас цю війну виграв народ".

Глава держави сказав, що "ми говоримо "Ніколи знову", а вони кажуть "Можемо повторити". Ця заява, за словами президента, не "порожня риторика", а "залякування країн Заходу ядерним ударом".

"До 22 червня сорок першого року на різних фронтах Другої світової вже загинуло близько 100 тисяч українців. Загинуло до 22-го! Тому ми і розширили горизонт пам'яті, для нас війна почалася 1 вересня 1939 - коли дві сотні тисяч українців з Галичини і Волині стали до оборони Польської держави від нацистів", - повідомив Порошенко.

"Значно повніше стала зараз і картина участі українців у Другій світовій війні... Найбільша трагедія в історії людства розгорталася в значній мірі на нашій з вами землі - на території України. Наші жертви, наші втрати, збитки виявилися колосальними і ми не маємо права про них забути - ми повинні постійно пам'ятати про них. А внеском у спільну перемогу Об'єднаних Націй над гітлеризмом наша українська нація повинна пишатися. І нікому не дозволяти приватизувати перемогу. Це перемога об'єднаних націй!", - йшлося в заяві.

Акція "Перша хвилина світу"

Наші жертви, наші втрати, наші збитки під час Другої світової війни виявилися колосальними, ми повинні про це пам " ятати. А внеском у спільну перемогу Об'єднання об'єднаних Націй над гітлеризмом – пишатися. І нікому не дозволяти її приватизувати. І сьогодні ми з гордістю вшановуємо наших найповажніших громадян – людей цього старшого покоління легендарного... Солдатів усіх армій, що перемогли нацистів, учасників українського визвольного руху, трудівників тилу, дітей війни та мучеників нацистських переслідувань – усіх, хто витримав нелюдську ношу війни. Вітаю вас із Днем пам'яті та примирення! Вітаю вас із Днем перемоги над нацизмом у Другій світовій війні!

Опубліковано Петром Порошенком 8 травня 2018 р.

Нагадаємо, раніше Петро Порошенко заявив, що боєздатна армія є головним чинником безпеки.