ua en ru

Порошенко вніс у Раду законопроект про консолідацію держрегулювання ринків фінпослуг

Порошенко вніс у Раду законопроект про консолідацію держрегулювання ринків фінпослуг Фото: Петро Порошенко

Також Президент зареєстрував у ВРУ супутній законопроект № 2414а

Президент України Петро Порошенко зареєстрував у Верховній Раді України законопроект № 2413а "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій державного регулювання ринків фінансових послуг". Про це йдеться на офіційному сайті парламенту.

Також Президент вніс до ВРУ супутній проект закону № 2414а "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо консолідації функцій з державного регулювання ринків фінансових послуг".

Станом на 19:47 20 липня 2015 р. тексти законопроектів на сайті Ради відсутні.

Однак, як повідомляв раніше голова Національної комісії, яка здійснює регулювання у сфері фінансових послуг Ігор Пашко, розроблено законопроект про консолідацію функції з регулювання та нагляду за ринком фінансових послуг, який передбачає створення системи регулювання ринків фінпослуг двома регуляторами на базі Нацкомфінпослуг.

"Нацкомфінпослуг повністю розформовується і створюється система регулювання двома регуляторами", - сказав він.

Пашко повідомив, що все, що стосується недержавних пенсійних фондів (НПФ), фондів спільного інвестування, фондів фінансування будівництва, Аграрної біржі, планується передати НКЦПФР.

Залишилися страховий ринок, кредитні спілки, фінансові установи, лізингові та факторингові компанії, компанії, що займаються перекладами, і ломбарди планується передати на регулювання в Національний банк України.

За словами Пашко, на таку трансформацію в законопроекті передбачено 6 місяців з моменту прийняття, тому орієнтовно створення нової системи держрегулювання ринків фінпослуг може завершитися в першому-другому кварталах 2016 р.

Нагадаємо, в Нацкомфінпослуг розробляють нову концепцію кредитної кооперації.