ua en ru

Порошенко ветував закон про реструктуризацію валютних кредитів

Порошенко ветував закон про реструктуризацію валютних кредитів Фото: президент України Петро Порошенко

Порошенко запропонував відхилити закон

Президент України Петро Порошенко наклав вето на закон "Про реструктуризацію зобов'язань по кредитах в іноземній валюті" (№1558-1) і повернув його з пропозиціями. Відповідна інформація розміщена на сайті Верховної Ради України.

"За даними Національного банку України, станом на сьогодні фізичним особам - резидентам України надано кредитів в іноземній валюті на суму 4,28 млрд доларів США, що еквівалентно 98,08 млрд гривень, сума всіх іпотечних кредитів становить 2,16 млрд доларів США, що еквівалентно 47,25 млрд гривень. Як зазначив Національний банк України, конвертація валютних кредитів за курсом 5,05 гривень за 1 долар США, тобто за курсом, який був на момент укладення переважної більшості кредитних договорів (як це передбачено частиною першою статті 3 Закону, що надійшов на підпис) завдасть банківській системі збитків на суму понад 76 млрд гривень, що неминуче негативно позначиться на стані економічної безпеки держави в цілому", - йдеться в коментарі президента

У зв'язку з цим Порошенко запропонував відхилити закон.

Нагадаємо, Верховна Рада України підтримала в третьому читанні і в цілому законопроект № 1558-1 "Про реструктуризацію зобов'язань по кредитах в іноземній валюті" 2 липня.

Президент України Петро Порошенко заявив, що ухвалення закону було помилкою Верховної Ради України.

Національний банк України заявив, що розраховує на ветування закону.