ua en ru

Порошенко: угода по транзиту газу між Україною і Росією після 2019 року буде продовжена

Порошенко: угода по транзиту газу між Україною і Росією після 2019 року буде продовжена Фото: Петро Порошенко

Президент вважає, що альтернативи цьому немає

Транзитна угода між Україною та Росією після 2019 року буде продовжена, оскільки їй немає альтернативи. Про це сьогодні після зустрічі з Президентом Болгарії Росеном Плевнелієвим заявив Президент України Петро Порошенко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Україна зацікавлена у довгострокових ринкових принципах і на ринкових цінах забезпечення енергетичної безпеки Європейського Союзу. Я не виключаю, що якщо цього не буде і ми домовимось з ЄС, то тоді будемо купляти газ для всієї Європи на україно-російському кордоні. І це дозволить позбавити будь-кого монополізму. Причому впевнений, що і транзит через Україну і транзитна угода між НАК "Нафтогаз" і "Газпромом" або між Україною та Росією після 2019 року буде продовжена, бо альтернативи цьому ні економічної, ні будь-якої іншої не існує", - заявив Порошенко.

Він також зазначив, що будь-які проекти, які передбачають обхід України або Болгарії є нежиттєздатними.

"Ми маємо все зробити, щоб газ перестав бути політичною зброєю. Газ має повернутись, і цього року ми все зробили для того, щоб запровадити це, повернутись до ринкових принципів і ринкової ціни. І на звичайних комерційних умовах Україна і Болгарія будуть домовлятись про використання підземних сховищ в Україні, підземних сховищ в Болгарії для того, щоб зробити більш ефективною нашу співпрацю в цьому енергетичному напрямку. Можу запевнити вас, що будь-які проекти, які передбачають обхід України або Болгарії є нежиттєздатними, не мають ні економічного сенсу, ні будь-якого іншого, роблять в Європі газ більш дорогим, а значить цю ціну не конкурентною, а значить знижують конкурентоздатність європейської продукції. Ми ніколи на це не підемо", - сказав Порошенко.

Нагадаємо, Президент Болгарії Росен Плевнелієв заявив, що газ не повинен бути інструментом дестабілізації тієї чи іншої країни.