ua en ru

Порошенко: слідство має знайти політичних замовників подій під Радою

Порошенко: слідство має знайти політичних замовників подій під Радою Фото: на засіданні РНБО вшанували хвилиною мовчання загиблих нацгвардейцев

Глава держави знову наголосив, що потрібно покарати не лише виконавців

Президент України Петро Порошенко підкреслив, що слідство має знайти політичних замовників подій під Верховною Радою України 31 серпня, коли в результаті зіткнень з мітингувальниками загинули 3 правоохоронця. Про це Порошенко заявив сьогодні на засіданні Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України, передає прес-служба Порошенка.

"Сьогодні вже є перші судові рішення, які запроторили за ґрати тих, хто підняв руку на українських військовослужбовців і намагався дестабілізувати ситуацію і в Києві, і в країні. Але я підкреслюю, щоб лише виконавцями слідчі органи не обмежувалися. Щоб були знайдені і замовники, і організатори, у тому числі і політичні", - підкреслив Порошенко.

Він акцентував на необхідності проведення максимально прозорого розслідування.

Глава держави повідомив, що загиблих солдатів поховають із військовими почестями, як героїв.

Порошенко наголосив, що загострення ситуації біля Ради відбулося вже після голосування в першому читанні конституційних змін щодо децентралізації.

"Це лише голосування в першому читанні, за підсумками якого відбудеться масова роз'яснювальна робота та дискусія. Суспільство рік обговорювало зміни в Конституцію, і буде мати ще достатньо часу для того, щоб розібратися", - сказав Порошенко.

Нагадаємо, під будівлею Верховної Ради 31 серпня після прийняття в першому читанні змін до Конституції почалися сутички між мітингувальниками і правоохоронцями.

В ході мітингу під будівлею парламенту агресивно налаштовані активісти почали штурм парламенту, потім під Радою пролунало ряд вибухів, була кинута бойова граната. В результаті подій під Радою загинуло 3 бійця Нацгвардії, поранено було близько 150 осіб. Крім того, постраждали журналісти, в тому числі співробітник французького телеканалу.

За даними МВС, кинув гранату під час акцій протесту під Радою представник ВО "Свобода", боєць батальйону "Січ" Ігор Гуменюк. Він був затриманий в той же день, сьогодні суд заарештував його в числі інших учасників подій.