ua en ru

Порошенко реструктуризує активи Roshen за допомогою офшорів

Порошенко реструктуризує активи Roshen за допомогою офшорів Фото: Порошенко реструктуризує активи Roshen за допомогою офшорів

Порошенко досі не передав свої активи Roshen в траст

Президент України Петро Порошенко досі не передав свої активи в траст, однак почав реструктуризацію своїх активів Roshen, створивши для цього три офшорні компанії. Про це йдеться в програмі "Слидство.Інфо" на Громадском.

"Фактична передача активів в траст вимагає дотримання великої кількості юридичних формальностей. На даний момент юридичний радник забезпечує додержання таких формальностей", - йдеться у відповіді директора ICU Макара Пасенюка, уповноваженого прес-службою Адміністрації президента відповідати на питання журналістів про бізнес-справах Порошенко.


Порошенко створив не одну офшорну фірму

Про трасті у листі повідомляється виключно в майбутньому часі. Крім того, у відповіді на питання про фірму Prime Asset Partners Limited (британські віргінські острови), яку Порошенко заснував у серпні 2014 року, з'ясувалося, що офшорна фірма була не одна.

Зазначимо, Prime Asset Partners Limited була заснована влітку 2014 року в ході проведення корпоративної реструктуризації, яка була підготовчою стадією для подальшого продажу групи Roshen. Після її заснування компанія не здійснювала ніякої діяльності, окрім тієї, що вказана нижче. Восени 2014 Prime Asset Partners Limited заснувала на Кіпрі компанії CEE Confectionery Investments Limited, яка в свою чергу заснувала в Нідерландах компанію Roshen Europe BV.

Юридичні радники Порошенко виправдовують створення офшорної піраміди тим, що це "відповідає ринковій практиці в Україні для компаній, які підлягають продажу стратегічним інвесторам".

Коли мова йде про гроші, Президент України готовий відверто порушувати закон. У декларації за 2014 він взагалі не вказав, що створив компанію за кордоном.

"Акції Prime Asset Partners Limited не мають номінальної вартості. Відповідно до вимог щодо декларування майна в 2014 році, включення в декларації підлягала інформація про акції, які мають номінальну вартість", - заявили юристи президента.

Президент збрехав в декларації

Повідомляється, що юристи Порошенко говорили неправду. У документі підтверджено, що президент є власником 1000 акцій, кожна з яких коштує 1 долар. А в його декларації, де в пункті "Розмір внесків у статутні капітали компаній, у тому числі за кордоном" стоїть прочерк.

"В реальному житті президент створив компанію в офшорній зоні на Британських Віргінських островах, куди вивів активи "Рошен", щоб не платити в Україні податків з продажу. А упаковка у вигляді трасту повинна приховати увесь процес. Очевидно, за задумом ніхто так і не повинен був дізнатися, який саме "Рошен" продають - український або острівної", - йдеться в повідомленні.

Порошенко реструктуризує активи Roshen за допомогою офшорів
Фото: Порошенко збрехав в деклараціїПорошенко реструктуризує активи Roshen за допомогою офшорів

Фото: президент є власником 1000 акцій, кожна з яких коштує 1 долар

Нагадаємо, Президент Петро Порошенко вважає, що військового вирішення деокупації Донбасу і анексованого Росією Криму не існує.