ua en ru

Порошенко розкритикував вимоги МВФ по антикорупційному суду

Порошенко розкритикував вимоги МВФ по антикорупційному суду Фото: Петро Порошенко (president.gov.ua)

1 березня Рада в першому читанні схвалила президентський законопроект

Президент України Петро Порошенко заявив, що міжнародні донори не можуть диктувати країні закони. Про це лідер країни заявив в інтерв'ю Financial Times.

"Спроби донорів брати участь у призначенні суддів шкодить суверенітету України", - вважає Порошенко.

Президент зазначив, що вимоги Міжнародного валютного фонду (МВФ) і Венеціанської комісії, щоб міжнародні донори мали вплив на відбір кандидатів на посади суддів антикорупційного суду, порушують суверенітет України.

"Якщо хтось може уявити, що міжнародні донори будуть формувати українські суди, то це суперечить Конституції", - сказав Порошенко.

Крім того, Порошенко зазначив, що реформи тривають, незважаючи на передвиборчий період. Він навів приклад освітньої та пенсійної реформ, а також реформи охорони здоров'я. Він також визнав, що багато українців, які зіткнулися зі зростанням цін з-за девальвації і попередні підвищення цін на газ, яких вимагав МВФ, не відчувають ефекту реформ.

Нагадаємо, 1 березня Верховна рада України в першому читанні схвалила законопроект № 7440 "Про Вищу антикорупційному суді". Відповідне рішення підтримали 282 нардепа.

"Проект закону спрямований на визначення засад організації і діяльності Вищої антикорупційного суду і спеціальних вимог до суддів цього суду та гарантій їх діяльності", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту, який вніс до парламенту президент України Петро Порошенко.