ua en ru

Порошенко просить Раду Європи направити в РФ спецмісію для моніторингу ситуації з ув’язненими українцями

Порошенко просить Раду Європи направити в РФ спецмісію для моніторингу ситуації з ув’язненими українцями Фото: Петро Порошенко провів зустріч з Комісаром Ради Європи з прав людини Нільсом Муйжніексом

Порошенко закликав Комісара РЄ сприяти звільненню Надії Савченко

Президент України Петро Порошенко звернувся до Ради Європи з проханням направити в Російську Федерацію спеціальну місію для моніторингу ситуації з ув'язненими в Росії українцями. Про це йдеться у повідомленні прес-служби глави держави.

Як повідомляється, Порошенко провів зустріч з Комісаром Ради Європи з прав людини Нільсом Муйжніексом, у ході якої закликав Комісара РЄ сприяти звільненню Надії Савченко та інших утримуваних в Росії політичних в'язнів.

"Кримінальні переслідування громадян України, які незаконно утримуються в Росії, є політично мотивованими і суперечать загальноприйнятим законодавчим нормам і принципам. Ці справи мають спільні ознаки, що засвідчує існування дуже небезпечної тенденції", - зазначив Порошенко.

Зокрема, Порошенко звернувся до Ради Європи з проханням направити в Росію спеціальну місію для здійснення моніторингу ситуації із ув'язненими в РФ громадянами України.

"Маємо використати всі можливості, включаючи направлення спеціальної місії, для контролю за ситуацією з ув'язненими українцями та запровадити інші необхідні механізми, зокрема моніторинг Росії Європейським комітетом із запобігання тортурам", - зазначив Порошенко.

Як зазначається, Муйжніекс повідомив, що слідкує за ситуацією з Савченко та іншими ув'язненим українцями.

Повідомляється, що Порошенко також наголосив на занепокоєності української сторони утисками та викраденнями кримських татар, зокрема ініціювання заборони діяльності Меджлісу кримськотатарського народу, що суперечить всім нормам міжнародного права.

"Занепокоєний ситуацією зі спробами заборонити Меджліс як екстремістську організацію. Це може негативно вплинути на тисячі людей, які будуть асоціюватися з екстремістами згідно російського законодавства та зазнавати утисків", - зазначив комісар.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Кремль допускає обмін української льотчиці Надії Савченко на когось з росіян, ув'язнених в Україні.