ua en ru

Порошенко прокоментував вирок суду Чечні українцям Карпюку та Клиху

Порошенко прокоментував вирок суду Чечні українцям Карпюку та Клиху Фото: Петро Порошенко

Україна вважає Карпюка та Клиха політв'язнями, які за мінськими угодами мають бути звільнені

Президент України Петро Порошенко прокоментував вирок суду Чечні українцям Миколі Карпюку та Станіславу Клиху, наголосивши, що продовжить боротися за їх звільнення. Про це Порошенко заявив у ході зустрічі із адвокатами Марком Фейгіним та Миколою Полозовим, які захищали Надію Савченко у російському суді, повідомляє прес-служба Порошенка.

"Вони просто штампують ці псевдовироки і навіть терміни ув'язнення не змінюються", - заявив Порошенко, наголосивши, що продовжить боротися за їх звільнення та повернення на Батьківщину, як боровся і за звільнення Савченко.


"І за них ми будемо боротися. Докладемо максимум зусиль для того, що вони повернулися до України", - підкреслив Порошенко.

Глава держави також додав, що Україна вважає Миколу Карпюка та Станіслава Клиха політичними в'язнями, а за мінськими угодами всі в'язні мають бути звільнені.

У свою чергу, Фейгін заявив, що наявність політв’язнів в Росії "це ганьба, яка не змивається".

"Для нас, як для росіян, це велика ганьба, що у 21-му сторіччі є політв’язні. Це ганьба, яка не змивається, що в країні, яка стільки всього пережила, є політв’язні", - додав захисник.

Як зазначається, адвокат Микола Полозов звернув увагу на питання кримських татар та погіршення їх становища на окупованому півострові.

"Ми бачимо, що зараз ускладнюється ситуація в Криму. Здебільшого це стосується кримських татар. Вони є громадянами України і ми бачимо, що Росія, фактично за етнічною ознакою, обирає нових жертв, нових в’язнів. Там не тільки кримінальні справи відбуваються, але й пропадають люди", - зазначив він.

Порошенко наголосив, що питання кримськотатарського народу нині одне із пріоритетних і у його роботі, як президента, і у роботі багатьох політиків, дипломатів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що вирок Карпюку і Клиху говорить про умовну готовності РФ виконувати мінські угоди.