ua en ru

Порошенко: Продукція вітчизняного виробника матиме прямий вихід на ринок РФ

Продукція українського вітчизняного виробника матиме прямий вихід на ринок Російської Федерації. Про це повідомив міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко, який провів сьогодні зустріч з керівником Федеральної служби з нагляду в сфері захисту прав споживачів і благополуччя людини РФ Геннадієм Оніщенком, передає прес-служба Мінекономрозвитку.

Ключовим на порядку денному було питання зняття всіх обмежень з боку російської сторони для вільного постачання української молочної продукції і сирів на ринки РФ.

Під час діалогу Порошенко заявив, що два лабораторні комплекси державних підприємств, які відносяться до сфери управління Мінекономрозвитку (Укрметртестстандарт та Черкасистандартметрологія) готові до проведення спеціалістами російського споживчого нагляду їх інспекційного контролю. Для взаємного визнання результатів досліджень якості молочної продукції, яка постачається до Російської Федерації, заплановано провести міжлабораторні порівняльні випробування зразків продукції, затвердити відповідність лабораторного обладнання і компетенції персоналу, а також узгодити методики проведення досліджень. Зазначені лабораторії, за словами Міністра, акредитовані згідно вимог європейських і міжнародних стандартів, мають висококваліфікований персонал та багаторічний досвід проведення лабораторних досліджень.

В ході зустрічі сторони досягли домовленості про розгляд спірних питань, які виникатимуть, спільно і завчасно, не доводячи до стадії застосування санкцій і переведення їх у публічну площину. "Ми робили і будемо робити все для того, щоб вітчизняна продукція мала доступ на зовнішні ринки", - наголосив Порошенко.

Нагадаємо, з 7 лютого Росія ввела заборону на ввезення в країну сирів деяких українських виробників через те, що продукція не відповідає техрегламенту Росії на молоко і молочну продукцію. Повідомлялося, що до складу деяких видів українських сирів, що імпортуються до Росії, входять рослинні жири.

Раніше в Росспоживнагляді, зокрема, були незадоволені продукцією Пирятинського сирзаводу (Полтавська область), Великобурлуцького сироробного заводу (Харківська область), Звенигородський сироробний комбінат (Черкаська область), Охтирського сиркомбінату (Сумська область), ТОВ "Гадячсир", ТОВ "Техмолпром" ( місто Гадяч, Полтавська область), виробничого об'єднання "Моліс" (Запорізька область), Хмельницька маслосирбаза (Хмельницька область), Крижопільський філії ТОВ "Інтер Фуд" (Вінницька область).

Потім Росспоживнагляд офіційно оголосив про заборону поставок в РФ деяких видів сирів трьох українських виробників: Пирятинського сирзаводу (група "Молочний альянс"), "Прометея" (входить в Milkiland) і "Гадячсир" ("Альміра").
Рішення Росії припинити імпорт українських сирів викликало перепалку в політичних колах. Заговорили навіть про можливу "продуктову війну" з Росією.